SpaceX nadert historische bemande vlucht

NASA-astronauten Douglas Hurley (links) en Robert Behnken in een ruimtepak van SpaceX, dat hen naar het ISS wil brengen. ©AFP

Als het weer meezit, stuurt het private bedrijf SpaceX van Elon Musk woensdag twee astronauten naar het ruimtestation ISS.

De bemande ruimtevlucht is de eerste in negen jaar die zal vertrekken van Amerikaanse bodem. De ruimtevaartorganisatie NASA tekende daarvoor een contract met twee private bedrijven, SpaceX en Boeing. De voorbije jaren stond de Russische Soyuz in voor bemande vluchten naar het internationale ruimtestation ISS.

Ditmaal is het de beurt aan de Falcon 9-raket van SpaceX, dat ook de Dragon-capsule voor de bemanning ontworpen heeft. Het is voor het eerst dat een commerciĆ«le bemande vlucht het ruimtestation zou aandoen. SpaceX verzorgde eerder al een reeks cargovluchten naar ISS. 

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence is van plan de lancering op Cape Canaveral in Florida bij te wonen. Ook president Donald Trump zou naar Florida afreizen.

Als het weer een spelbreker blijkt te zijn, volgt zaterdag een nieuwe poging. Het is geleden van 2011, toen het 'space shuttle'-programma werd stopgezet, dat nog eens astronauten vanop Amerikaanse bodem de ruimte ingingen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud