opmerkelijk

Start-up detecteert vallende oudjes met thuissensoren

©Martijn Beekman/Hollandse Hoogte

Senso2me, een spin-off van de UGent, lanceert slimme sensoren die vanzelf alarm slaan als senioren thuis vallen. Dankzij data-analyse wordt de familie opgeroepen als zich een ongewone situatie voordoet.

Er zijn al tal van systemen waarbij senioren alarm kunnen slaan als ze vallen, van armbanden tot draagbare alarmknoppen. Het probleem is dat ouderen er na een val vaak niet meer in slagen het alarm te activeren.

Slechts 20 procent van de bestaande thuiszorgalarmen werkt effectief. En ze zijn vaak te duur.
Alain Van Buyten
Medeoprichter Senso2me

Daarom ontwikkelde Senso2me een netwerk van slimme sensoren die thuis het doen en laten van een bejaarde volgen en automatisch alarm slaan als zich iets ongewoons voordoet. In iedere kamer hangt een sensor en als de oudere langer dan gebruikelijk in bijvoorbeeld de badkamer blijft, krijgt de familie of een mantelzorger in de buurt automatisch een verwittiging. Ze kunnen dan bellen naar de bejaarde en als ze geen gehoor krijgen een kijkje komen nemen.

‘Van de bestaande thuiszorgalarmen is slechts 20 procent effectief en vele zijn onbetaalbaar’, zegt medeoprichter en CEO Alain Van Buyten. ‘Iedere sensor bij ons is ook uitgerust met een drukknop waarmee een alleenstaande oudere zelf alarm kan slaan, maar we gaan verder en detecteren ook ongewone situaties.’

Alzheimer

Bijvoorbeeld als een beginnende alzheimerpatiënt op een ongewoon uur zijn woning verlaat, nog maar zelden in de keuken komt, of het slaappatroon door medicatie drastisch verandert, dan wordt de familie op de hoogte gebracht. Mantelzorgers kunnen zelf instellen waarvoor een alarm moet afgaan en wanneer ze meldingen willen krijgen op hun mobiel. Via een app kunnen ze ook opvolgen of er plotse veranderingen plaatsvinden in de vaste routines van de bejaarde.

Mantelzorgers kunnen zelf instellen wanneer ze een meldintg krijgen.

De installatie – 5 sensoren, een zendstation en een draagbare alarmknop – wordt sinds dit jaar verkocht via zorgorganisaties zoals ziekenfondsen en zorgmakelaars. Een volledige set kost 300 euro, al kunnen klanten ook kiezen voor een leaseformule. Als bejaarden thuis geen internetverbinding hebben, kan het systeem ook via het gsm-netwerk (3G, 4G) alarm slaan. Zowel de hardware als de software wordt in Vlaanderen geproduceerd.

De technologie werd ontwikkeld en gepatenteerd aan de UGent binnen i-Know, een consortium van onderzoeksgroepen rond nieuwe technologie. Senso2me, dat de licentie kocht van i-Know, blijft samenwerken met de onderzoeksinstelling om de data-analyse te verbeteren.

300 euro
Een pakket sensoren van Senso2me kost 300 euro.

‘Er zijn al enkele honderden sensoren besteld en we willen tegen eind dit jaar voet aan grond hebben op de Benelux-markt’, zegt Van Buyten, die 15 jaar lang werkte als consultant. Zijn team telt elf personen en haalde bij een groep van zes oprichters 240.000 euro startkapitaal op. ‘We kijken nu naar externe financiers om onze internationale groei mogelijk te maken’, zegt Van Buyten. ‘Zeker in de VS is er interesse en de technologie is helemaal klaar om ze van vandaag op morgen in heel Europa te installeren.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud