Advertentie

Stevig operationeel verlies voor Google Cloud

Alphabet-CEO Sundar Pichai. ©REUTERS

Voor het eerst gunt Alphabet beleggers een inkijk in de prestaties van zijn snelgroeiende cloudbusiness. Google Cloud overtreft de omzetverwachting, maar laat onder de streep een rood cijfer zien.

Let's get cloud. Met een kleine tweak aan de monsterhit van Jennifer Lopez krijg je het sentiment in de techsector samengevat. Diensten rond virtuele data-opslag, -verwerking en -analyse zijn het focuspunt bij techgiganten. Dat is bij Google niet anders. Het moederbedrijf Alphabet rapporteerde dinsdagavond voor het eerst aparte winstcijfers over zijn cloudbusiness. Google Cloud draaide vorig kwartaal 3,83 miljard dollar omzet, een cijfer dat de consensusverwachting (3,81 miljard dollar) overtreft.

Het 'probleem' is dat de groei van de dienst zware investeringen vergt zoals performante datacenters en een duur verkoopsteam. Onder de streep prijkt voor het vierde kwartaal een nettoverlies van 1,2 miljard dollar. Voor het hele boekjaar bedraagt het verlies voor de clouddivisie 5,6 miljard dollar. De clouddienst is wel klein binnen een reus als Google. Hij draagt 13,1 miljard bij een totale jaaromzet van 183,5 miljard dollar.

Het cijfer toont aan dat Google Cloud zich nog in een prillere ontwikkelingsfase bevindt dan de webdiensten Amazon. Diens cloudprovider AWS, de grootste op de markt, draaide in het vierde kwartaal 3,56 miljard nettowinst op een omzet van 12,7 miljard dollar.

Beleggers zien vooral de lichtpunten in de resultatenreeks die een sterke heropleving laat zien van de advertentiemarkt, onder meer bij videodienst YouTube. Alphabet, dat op vlak van waardering wel eens de 'goedkoopste' techreus wordt genoemd, gaat in de nabeurshandel op Wall Street 7 procent hoger.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud