Advertentie

Stichter Silk Road schuldig aan online drugshandel

Een schets van Ross Ulbricht in een rechtbank in Manhattan. ©Reuters

In het proces rond de online zwarte markt Silk Road is de 30-jarige oprichter Ross Ulbricht woensdag schuldig bevonden aan onder meer drugshandel. Dat besliste een jury in Manhattan.

Van onze correspondent in New York

Het is een van de meest opmerkelijke processen van het nog jonge internettijdperk. Ross William Ulbricht, een 30-jarige man uit San Francisco, is woensdag in New York schuldig bevonden aan het beheren van Silk Road, een netwerk voor handel in drugs en andere illegale zaken dat zich afspeelt in het 'dark web', de underground van het wereldwijde web. Tot die conclusie kwam een twaalfkoppige jury gisteren in een rechtbank in het zuiden van Manhattan na een druk gevolgd proces van drie weken. 

'De zogezegde anonimiteit van het dark web is geen bescherming tegen arrestaties en vervolging.'
Preet Bharara
Openbaar aanklager New York

'De zogezegde anonimiteit van het dark web is geen bescherming tegen arrestaties en vervolging', klonk het woensdag in een mededeling van openbaar aanklager Preet Bharara.

Silk Road is opgericht in 2011 en is een volledig anoniem en anarchistisch netwerk waar de voorbije jaren voor meer dan een miljard dollar aan heroïne, cocaïne, LSD en andere drugs zijn verhandeld. Iedereen die eraan deelneemt, blijft dankzij software als Tor en betaalmiddelen als de virtuele munt bitcoin volstrekt anoniem.

Bibliotheek

Ulbricht werd in oktober 2013 gearresteerd in een bibliotheek in San Francisco. De FBI was hem via informanten en undercover agenten op het spoor gekomen. Op het moment van zijn arrestatie was Ulbricht op zijn laptop bezig met het beheer van Silk Road, en het was voor de politie cruciaal om hem op heterdaad en met open laptop te klissen. Daarop bevond zich namelijk bezwarend materiaal, zoals zijn e-mailverkeer, zijn bestanden en zijn dagboek. 

Betalingen op Silk Road gebeuren met de virtuele munt Bitcoin. ©AFP

De openbaar aanklager zag er de bewijzen in dat Ulbricht de man is achter het pseudoniem ‘Dread Pirate Roberts’ (een naam uit de fantasieroman The Princess Bride), de drijfveer van Silk Road en de grootste drugsbaron van het internet.

De jury volgde die bewijslast woensdag. Behalve aan drughandel werd Ulbricht ook schuldig bevonden aan het witwassen van geld (Silk Road bracht al meer dan 200 miljoen dollar op) en computer hacking. Ulbricht zou ook de opdracht hebben gegeven tot de moord op zes potentiële informanten, maar daarvoor is geen klacht ingediend. De moorden zijn ook nooit uitgevoerd.

Onbetrouwbaar

Ulbricht, die er voor koos niet zelf te getuigen en onschuldig pleitte, gaf wel toe dat hij de stichter is van Silk Road, maar zei dat hij het zag als een libertair en idealistisch experiment in vrije handel dat hij na enkele maanden al overliet aan anderen. Pas nadien werd het een hub voor illegale praktijken en werd Ulbricht erin geluisd door onder meer de echte Dread Pirate Roberts, stelde zijn verdediging. 

'Het internet ontzegt ons de zekerheid om te beslissen wat transparant is en wat verborgen. Je weet nooit wie er aan de andere kant van een computer zit.'
Joshua Dratel
Advocaat Ross Ulbricht

Dat waren ook de argumenten tijdens de slotpleidooien dinsdag. Volgens zijn advocaat, Joshua Dratel, was het bewijsmateriaal onbetrouwbaar omdat het door iedereen kan zijn gefabriceerd om Ulbricht schuldig te doen lijken. De kern van zijn argument luidde dat het internet fundamenteel onbetrouwbaar is. ‘Het internet ontzegt ons de zekerheid om te beslissen wat transparant is en wat verborgen. Je weet nooit wie er aan de andere kant van een computer zit.’

Serrin Turner, de openbaar aanklager, schetste een totaal ander beeld van Ulbricht. ‘Hij heeft Silk Road gebouwd, hij heeft het groot gemaakt, hij beheerde het van top tot bodem tot op het laatste moment’, zei hij. ‘Hij wist perfect wat hij deed, en wat hij deed was illegaal. ‘Hij werkte in een donkere hoek van het internet, wat het gemakkelijk maakte om van over heel de wereld drugs te dealen en gebruikers aan zich te binden. Hij is geobsedeerd door macht.’

De jury volgde die laatste redenering en verklaarde Ulbricht schuldig. Hij riskeert levenslang achter de tralies te vliegen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud