Advertentie

TeamViewer maakt grootste Europese techdebuut sinds 2000

300 medewerkers van TeamViewer luidden vanochtend de openingsbel in Frankfurt. ©REUTERS

TeamViewer heeft zijn debuut gemaakt op de beurs van Frankfurt. Het softwarebedrijf krijgt een waardering mee van 5,25 miljard euro. Het is daarmee de grootste technieuwkomer in Europa in bijna 20 jaar tijd.

Het is in tijden niet meer zo druk geweest op de beursvloer van Frankfurt. TeamViewer  bracht liefst 300 van zijn in totaal 800 werknemers mee om zijn eerste notering op de koerstabellen te vieren. Het adjectief wordt dezer dagen nogal snel in de mond genomen, maar het was dan ook niets minder dan een historisch moment. Middenin een schraal IPO-klimaat, tekent het Duitse softwarebedrijf voor de grootste Europese beursgang van het jaar. In de technologiesector is het zelfs de grootste Europese nieuwkomer in twee decennia.

De introductieprijs lag op 26,25 euro per aandeel. Dat is aan de bovenkant, zij het onder het maximum van de prijsvork die tussen 23,50 euro en 27,50 euro lag vastgeprikt. Tegen die prijs haalt het 2,21 miljard euro op. Daarmee overstijgt het bedrijf de beursgang van de vorige recordhouder, de Italiaanse betaalspecialist Nexi (2,06 miljard) die in april naar de beurs van Milaan trok.

Oliver Steil, de CEO van TeamViewer. ©REUTERS


Permira

De hoofdaandeelhouder Permira, een Britse private-equitygroep, bracht 84 miljoen aandelen naar de beurs en casht dus de volledige opbrengst van 2,21 miljard euro. Het kocht TeamViewer in 2014 voor 870 miljoen euro. 

42 procent van de aandelen is nu vrij verhandelbaar. Permira houdt de overige 58 procent in handen. 'Permira is voor ons een schitterende partner, zegt CEO Oliver Steil, die sinds 2018 de leiding heeft over TeamViewer. 'Maar we kijken er naar uit om nieuwe aandeelhouders in ons kapitaal te verwelkomen.'


Siemens

De Duitse beurs is met de komst van TeamViewer een miljardenconcern rijker.  De softwarereus krijgt met de listing een beurswaarde opgekleefd van 5,25 miljard euro. Het is het grootste technologiebedrijf dat naar de beurs trekt sinds elektronicareus Siemens zijn chipafdeling Infineon in 2000 in Frankfurt publiek maakte. 

We weten dat het gesternte voor technologiebedrijven die naar de beurs komen negatief oogt. Maar het grote verschil is dat wij in zwarte cijfers schrijven.
Oliver Steil
CEO TeamViewer


Winst

Het zijn nochtans allerminst evidente tijden voor technologiebedrijven die de stap naar de beurs wagen. Eerdere beursgangen in de sector dit jaar draaiden bijna zonder uitzondering uit op een sisser. De transportapps Lyft  en Uber , die een notering kregen op Wall Street, noteren 30 procent onder hun introductieprijs. De chatapp Slack  verloor sinds de start van zijn beurscarrière al 38 procent. 


'We weten dat het gesternte voor techbedrijven negatief oogt', zegt Steil daarover. 'Maar het grote verschil is dat wij in zwarte cijfers schrijven. We zijn al enkele jaren heel winstgevend en opereren aan een winstmarge van 50 procent. We bieden beleggers dan ook een veel interessantere propositie dan veel concurrenten'. 

Dividend

Ondanks die rentabiliteit is TeamViewer niet van plan de aandeelhouders snel te laten delen in de winst. Het neemt zich voor pas vanaf 2021 een eerste dividend uit te keren. 'We hebben nog een stevige schuldenlast van drie keer onze ebitda (brutobedrijfswinst, red.)', stipt CEO Steil aan. 'Die willen eerst we verder afbouwen voor we over een dividend nadenken.' 

We hebben nog een stevige schuldenlast van drie keer onze ebitda. Die willen eerst we verder afbouwen voor we over een dividend nadenken.
Oliver Steil
CEO TeamViewer


Göppingen

TeamViewer laat in 180 landen toe om computers te besturen vanop afstand, via de smartphone, tablet of eender welk ander elektronisch apparaat dat uitgerust is met de TeamViewer-software. Het biedt de mogelijkheid om vanop eender welke plaats toegang te hebben tot uw pc en uw bestanden en dus verplaatsingen uit te sparen. Handig voor wie zijn werk-pc van thuis of zijn thuis-pc vanop het werk wil bereiken. 

Het bedrijf werd in 2005 opgericht door de softwareontwikkelaar Tilo Rossmanith in het Duitse provinciestadje Göppingen in Badem-Württemberg, waar nu nog steeds de hoofdzetel van het bedrijf gevestigd is. (Voor weetjesfans: Göppingen is ook de thuisbasis van de modeltreinfabrikant Märklin en de geboortestad van de Duitse voetbalvedette Jürgen Klinsmann.)

Het provinciestadje Göppingen in de Schwäbische Alb is de thuisbasis van TeamViewer. ©Schwäbische Alb Turismusverband


Door die afgelegen locatie was Rossmanith het beu om urenlang naar klanten te moeten reizen om zijn software te onderhouden. Hij ontwikkelde daarom softwareprogramma's die hij over het internet kon aansturen. Rossmanith bleek zijn tijd ver vooruit. In 2005 had immers nog niemand van cloud computing gehoord. 

IoT

De groep wil in de toekomst groeien door connecties te leggen tussen elektronica en 'dingen', zoals machinesensoren, landbouwapparatuur en windturbines. Daarmee differentieert het zich van concurrenten als SalesForce, Slack en ZoomVideo. 'We willen de komende jaren vooral buiten de kantooromgeving groeien', zegt de CEO. 'We mikken daarbij op tal van industriële processen die we vanop afstand kunnen aansturen'.

De software van TeamViewer stuurt bijvoorbeeld al sneeuwkanonnen in Franse skigebieden aan, viskwekerijen in Afrika en zonneparken in Zuid-Korea.

'Met de opkomst van het internet of things positioneren we ons middenin een groeimarkt', stelt Steil. 'We groeien met 35 procent op jaarbasis en willen dat tempo de komende jaren aanhouden.'

We willen de komende jaren vooral buiten de kantooromgeving groeien en mikken daarbij op het connecteren van industriële processen.
Oliver Steil
CEO TeamViewer

Verdienmodel

Voor privégebruik is de app gratis. Wil u bijvoorbeeld van bij u thuis uw grootmoeder helpen een simpel Word-document op te stellen, dan moet u gewoon op haar en uw toestel de app downloaden. Bedrijven huren voor een ruimer toepassingsgebied een maandelijkse licentie. Voor drie gebruikers bedraagt de prijs 125 euro per maand. Bedrijven kunnen daarmee de transportkosten en de verloren file-uren van hun IT'ers uitsparen, luidt de salespitch. 

In ons land is onder meer de VRT klant.

Pech

Op zijn eerste handelsdag moest TeamViewer meteen een verlies slikken. Het aandeel koerste kort na de beursopening 2,2 procent lager tot 24,87 euro. 'We lanceren op een dag dat politieke onzekerheden op de beurs de boventoon voeren', betreurt Steil. 'Maar daar laten we ons niet door ontmoedigen. We zijn overtuigd dat we een succesvolle beurscarrière tegemoet gaan.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud