Advertentie

Techbedrijven verenigen zich tegen Trump

Onder meer op de luchthaven van San Francisco was er de afgelopen week luid protest tegen de nieuwe immigratieregels van Trump. ©EPA

Meer dan honderd Amerikaanse technologiebedrijven hebben samen een brief ingediend tegen het immigratiebeleid van de Amerikaanse president Donald Trump.

In het juridische gevecht rond de immigratieban van Donald Trump, gericht tegen inwoners van zeven moslimlanden en tegen vluchtelingen uit heel de wereld, neemt de technologiesector nog nadrukkelijker stelling in tegen de president.

Dat doen ze via een 'amicus curiae', een document dat ze indienden bij een rechtbank in San Francisco. 127 bedrijven, waarvan de meeste uit de techindustrie aan de Amerikaanse westkust, ondertekenden de brief. De bekendste namen zijn Google, Apple, Facebook (dat met Peter Thiel een belangrijke Trump-adviseur in zijn bestuur heeft), Microsoft, Uber en Twitter.

'Immigranten doen veel van de grootste ontdekkingen in het land, en ze creëren veel van de meest iconische en meest innovatieve bedrijven.'
127 bedrijven in brief over immigratieregels van Trump

Aanvankelijk schaarden 96 bedrijven zich achter het initiatief, maar daar kwamen er nog 31 bij op maandag. De opvallendste nieuwkomers zijn autobouwer Tesla en ruimtevaartstart-up SpaceX, de twee bedrijven van de in Zuid-Afrika geboren ondernemer Elon Musk

Musk is een van de zakenlui die zetelen in een economische adviesraad van Trump, iets waarvoor hij veel kritiek krijgt. Maar via Twitter zegt Musk dat het net via een zitje aan tafel in het Witte Huis is dat hij invloed kan hebben op de president. Hij liet onder meer verstaan dat op zijn aanraden de immigratieban ter sprake kwam op de eerste meeting van de adviesraad in het Witte Huis vrijdag. 

Bescherming

In de brief leggen de bedrijven uit waarom de immigratiepolitiek van Trump nefast is in hun ogen. De maatregel van Trump betekent 'een belangrijke breuk met de principes van eerlijkheid en voorspelbaarheid die meer dan vijftig jaar van kracht waren in het immigratiesysteem van de Verenigde Staten', luidt het.

'Al tientallen jaren staat het Amerikaanse immigratiebeleid voor het principe dat wij een volk zijn dat afstamt van immigranten, dat we nieuwe immigranten verwelkomen en dat we een thuis bieden aan vluchtelingen die bescherming zoeken.'

Onduidelijkheid

De immigratiestop van Trump werd afgelopen weekend opgeschort nadat rechters uit de staten Washington en Minnesota de maatregel hadden geblokkeerd. Vluchtelingen en inwoners van de zeven landen mogen daardoor sinds zaterdag opnieuw naar de VS reizen. Het Witte Huis vocht die beslissing onmiddellijk aan, waardoor het onduidelijk is hoe lang de opschorting zal standhouden. Trump zelf stuurde meerdere woedende tweets over de blokkering en viseerde daarin de bewuste rechters.

Bij de bedrijven die de brief ondertekenden zitten ook firma's uit andere sectoren. Samen noemen ze ook economische argumenten. 'Immigranten doen veel van de grootste ontdekkingen in het land, en ze creëren veel van de meest iconische en meest innovatieve bedrijven.'

'Het decreet maakt het moeilijker en duurder voor Amerikaanse bedrijven om sommige van het beste mensen ter wereld aan te nemen en te behouden. Het verstroort onze werking. En het bedreigt de mogelijkheden van bedrijven om talent, zaken en investeringen naar de VS te halen.'

Personeel

Met de brief schakelt Silicon Valley, dat voor een groot stuk draait op buitenlandse ingenieurs en ondernemers, een stap hoger in het verzet tegen het immigratiebeleid van Trump. Eerder spraken meerdere toplui van grote techbedrijven - onder wie Facebook-baas Mark Zuckerberg, Netflix-oprichter Reed Hastings en Google-CEO Sundar Pichai - zich al uit tegen de drastische stappen van Trump.

Elke beperking op immigratie speelt rechtstreeks in het nadeel van de bedrijven, die onderling verwikkeld zijn in een concurrentiestrijd voor het beste technische talent. De sector treedt dus niet alleen op vanwege idealisme, maar ook uit vrees voor een negatieve impact op hun resultaten.

Ook het personeel van de bedrijven, dat overwegend Democratisch kleurt, laat van zich horen. Zo legden werknemers van Google vorige week in meerdere kantoren verspreid over de wereld kort het werk neer. Werknemers van Uber drongen er bij hun CEO Travis Kalanick op aan dat hij afstand zou nemen van Trump, waarop Kalanick ontslag nam uit de adviesraad van CEO's van de president waarin ook Elon Musk zetelt.

Airbnb, de megastart-up die wereldwijd kamers verhuurt, drukte zondag zijn afkeuring uit op een zo publiek mogelijke manier. Tijdens de Super Bowl, de door meer dan 100 miljoen Amerikanen bekeken finale van het American Football seizoen, zond Airbnb een advertentie van 30 seconden uit die de immigratieregels aanklaagt en pleit voor meer diversiteit.

De reclamespot die Airbnb uitzond tijdens de Super Bowl

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud