Advertentie

Technologiesector waarschuwt voor stilstand

Sonaca in Charleroi. De luchtvaartindustrie groeit in tegenstelling tot de algemene tendens bij de technologische bedrijven. ©Reporters

De technologiefederatie Agoria verwacht dit jaar een nulgroei. Ondanks het schrappen van 2.500 jobs dit jaar steeg opnieuw het loonaandeel in de bedrijfskost. Daardoor tekende meer dan een kwart van de technologiebedrijven nettoverlies op.

De technologiesector stagneert, zo blijkt uit de halfjaarlijkse conjunctuurenquête van Agoria, de sectorfederatie die 1.700 bedrijven vertegenwoordigt uit de technologische industrie. ‘Om nieuwe jobs te creëren is groei nodig en moeten we de internationale concurrentiepositie van onze bedrijven opkrikken’, zei Marc Lambotte, de nieuwe topman van Agoria op een persconferentie.

Hij roept de nieuwe federale regering op tot een lineaire lastenverlaging om terug zuurstof te geven aan de Belgische ondernemingen. ‘De loonkost moet naar beneden, zonder daarbij te raken aan het netto-inkomen van de werkende mensen. We vragen dat niet om hogere dividenden te kunnen uitkeren, maar om de werkgelegenheid te beschermen.’

Nulgroei

De omzet van de technologische industrie bleef in de eerste helft van dit jaar hangen op hetzelfde niveau, zes procentpunten onder dat van 2008, voor het uitbreken van de economische crisis. Ook voor de rest van 2014 verwacht Agoria een nulgroei.

Nulgroei.

Bedrijven uit de lucht- en ruimtevaart en contracting (onderhoud en beheer) deden het relatief beter met een groei van 5 procent en ook de ICT-bedrijven groeiden met 3 procent ten opzichte van 2013. In het domein van materiaaltechnologie daalde de algemene omzet dan weer met 7 procent.

De aangesloten bedrijven gespecialiseerd in energietechnologie noteerden op hun beurt een krimp met 6 procent, volgens Agoria vooral te wijten aan de onduidelijkheid van het energiebeleid. ‘Het zou onaanvaardbaar zijn als we deze winter met een black out te maken krijgen, dat is iets dat men normaal associeert met derdewereldlanden’, zei Lambotte. Agoria wil dat de regering een duidelijk en consistent kader creëert, waardoor de onzekerheid in de energiesector afneemt en de investeringen weer kunnen aantrekken.

2500 jobs verloren

Dit jaar daalde het aantal jobs in de technologiesectoren met 2.500 en daarin zit de sluiting van Ford Genk niet meegerekend. Ondanks het jobverlies, blijft het loonaandeel in de kostenstructuur van de bedrijven toenemen, meldt Agoria. Ook het bedrijfsresultaat (EBIT) daalde voor het derde jaar op rij, tot gemiddeld 3,4 procent van de omzet.

In 2013 was een kwart van de technologiebedrijven verlieslatend, blijkt uit een steekproef van de geconsolideerde jaarrekeningen. Daarom pleit Agoria voor het behoud van de lastenverlaging op O&O, zodat de investeringen en bijgevolg de groei weer kunnen aantrekken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud