Amerikanen viseren Big Tech, 136 miljard dollar beurswaarde in rook op

©AFP

De beurskoersen van Google-moeder Alphabet en Facebook namen maandag een forse duik omdat toezichthouders mogelijk gaan onderzoeken of ze niet te machtig zijn. Ook Apple en Amazon staan onder druk.

De techreuzen Alphabet, Facebook, Amazon en Apple kregen maandag tikken op Wall Street. Samen speelden ze in een dag 136 miljard dollar beurswaarde kwijt. Alphabet  , het moederbedrijf van Google, verloor 6,1 procent. Het aandeel was sinds Nieuwjaar met een kwart gestegen, maar is nu al die winst kwijt.

Als de bedrijven die de jongste jaren de grootste bijdrage aan de groei van Wall Street leverden onderuitgaan, is dat slecht nieuws voor de beurs. De zwaargewichten trokken de technologiegevoelige Nasdaq-index (-1,6%) omlaag. Ook de veel bredere S&P500-index (-0,6%) waarin alle sectoren vertegenwoordigd zijn, kon net niet in het groen blijven.

De techgiganten stonden onder druk door een dreigend onderzoek naar hun marktdominantie. Mediaberichten in de VS doen uitschijnen dat de Amerikaanse toezichthouder Federal Trade Commission (FTC) en het Amerikaanse ministerie van Justitie een taakverdeling hebben afgesproken om de positie van Google, Amazon en Facebook tegen het licht te houden. Ook Apple, dat toevallig maandagavond nieuwe besturingssystemen voorstelt, zou in het vizier lopen.

Voorbereidend werk

Justitie zou zich concentreren op Google en Apple, terwijl de FTC zijn focus richt op Amazon en Facebook. De gecoƶrdineerde opstelling kan een voorbode zijn van een formeel onderzoek naar de dominante marktpositie van elk van die bedrijven. Eerder dit jaar richtte de FTC al een taskforce op rond Big Tech.

The Wall Street Journal en de nieuwsdienst Bloomberg meldden zaterdag op basis van ingewijden dat het Amerikaanse ministerie van Justitie een mededingingsonderzoek tegen Google voorbereidt. Het is niet duidelijk waar justitie precies naar kijkt. Het onderzoek zou zich in de beginfase bevinden.

Een van de mogelijke aandachtsgebieden van het onderzoek kan de marktpositie van Google op het gebied van online advertenties in de Verenigde Staten zijn. De Europese Commissie pakte Google al meermaals aan in gelijkaardige dossiers.

Politieke druk

De FTC zou volgens The Wall Street Journal van plan zijn Facebooks advertentiebeleid te toetsen op mogelijke concurrentieverstoring en neemt volgens The Washington Post wellicht ook de marktmacht van Amazon  onder de loep. Na het bericht op de WSJ-website donderde Facebook  in een eerste reactie 8 procent lager.

De politieke druk op de Amerikaanse autoriteiten neemt toe om meer te doen tegen de macht van de grote internetbedrijven. Voorheen was het vooral de Europese Commissie die het voortouw nam en bleef de Amerikaanse overheid weigerachtig om de succesverhalen van eigen bodem aan te pakken.

©Photo News

Senator Elizabeth Warren, een outsider in de race om de Democratische nominatie voor de presidentsverkiezingen van november 2020, voert momenteel actief campagne voor een radicale opdeling van de grote techbedrijven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud