start-ups

Telenet en Idealabs gaan voor open huwelijk

Telenet en start-up accelerator Idealabs gaan samen opnieuw op zoek naar jong ondernemend talent. Maar de samenwerking is niet langer exclusief. Idealabs heeft grootste plannen.

Jonge ondernemers met een innovatief idee helpen om dat om te zetten in een product. Dat blijft in een notendop het idee achter de samenwerking tussen telecom- en mediabedrijf Telenet en de Antwerpse start-upaccelerator Idealabs. Die werd een jaar geleden opgezet, waarna 450 applicanten zich aanmeldden om deel uit te maken van de stoomcursus ondernemen van het duo.

Daaruit werden tien winnaars gesecteerd, die naast 25.000 euro startgeld ook een bootcamp van vier maanden kregen waarin het einddoel was om met een product naar buiten te komen. Na een tweede pitch mocht de helft daarvan nog eens naar een volgende fase van vier maanden, waarin de focus lag op het vermarkten van het product. die tweede fase ging gepaard met een converteerbare lening van 50.000 euro. Uiteindelijk doorlipen vier start-ups het project van a tot z.

Tot 15 augustus

Telenet en Idealabs lanceerden vandaag een oproep om hetzelfde nog eens over te doen. Ondernemers met een goed idee mogen zich melden tot 15 augustus. Alleen worden er deze keer slechts acht ideeën geselecteerd. ‘Het budget blijft wel hetzelfde’, benadrukte Ann Caluwaerts, verantwoordelijk voor mediarelaties bij Telenet. ‘We kunnen dus iets mee spenderen per start-up aan begeleiding en coaching.’

Het is een ondertussen redelijk beproefd concept. En toch blijft niet alles hetzelfde. Want de samenwerking tussen Telenet en Idealabs is niet langer exclusief. ‘We geven elkaar de ruimte om met anderen samen te werken’, zo drukte Caluwaerts het uit. Daarom dat het programma ook een nieuwe naam krijgt: Telenet Kickstart, powered by Idealabs.

Nieuw programma

Zo kan Telenet ook op andere manieren jong ondernemerschap gaan ondersteunen, terwijl het Idealabs meer groeimogelijkheden geeft. ‘Eigenlijk zijn we zelf een start-up’, aldus mede-oprichter Nicolas Verellen. ‘Als we verbonden bleven aan één partij zou dat onze groei in de weg hebben gestaan. We zijn het voorbije jaar vaak benaderd door bedrijven. Nu kunnen we daar wel mee aan tafel gaan zitten.’

De plannen daarmee zijn al erg concreet. Bedoeling is om in september een samenwerking op te zetten met vijf bedrijven, om een nieuw acceleratorprogramma uit de grond te stampen met de naam Idealabs.biz. Dat moet gaan focussen op start-ups met toepassingen voor de bedrijfswereld. ‘Die gesprekken zijn al vergevorderd’, aldus Verellen.

Groei

De start-ups die voor dat nieuwe programma worden geselecteerd krijgen ook 25.000 euro en een stoomcursus. Die wordt wel beperkt tot vier maanden, in tegenstelling tot de 8 maanden bij Telenet Kickstarter. ‘Die tweede fase bij Telenet Kickstarter is bedoeld om de basis te leggen voor groei’, legt Verellen uit. ‘Onze B2B-start-ups kunnen hun producten daarentegen testen bij onze partners zelf. Zo creëren we een win-win. Je geeft je start-ups een markt, en de corporate partners krijgen onmiddellijk toegang tot innovatie.’

Gekoppeld aan Idealabs.biz wil de accelerator een fonds ophalen van 5 miljoen euro, om na de bootcamp ook de eerste angel-investeringen te kunnen doen.

Daar houdt het nog niet op. Idealabs gaat onder de naam ‘Tangible’ ook diensten aanbieden aan bedrijven. Bedoeling is om razendsnel ideeën om te zetten in een prototype, met de hulp van bijvoorbeeld ontwikkelaars of growth engineers van Idealabs. ‘Dat is een veel betere manier van werken dan nog maar eens vergaderen met een suffe powerpoint te organiseren over een bepaald idee’, aldus Verellen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud