Telenet-leverancier op zwarte lijst Britse cyberveiligheid

Telenet opende in oktober een gloednieuw innovatiecentrum waar het met het Chinese ZTE aan de volgende generatie mobiele technologie 5G werkt. ©BELGA

Volgens de Britse cyberveiligheidsdienst hypothekeert de netwerkinfrastructuur van het Chinese ZTE de nationale veiligheid. 'ZTE is een betrouwbare partner', reageert Telenet.

De National Cyber Security Centre, onderdeel van de Britse inlichtingendienst, heeft de Britse telecomoperatoren gewaarschuwd voor de producten en diensten van het Chinese ZTE.

In ons land is Telenet afnemer van diens infrastructuur voor mobiele netwerken. 

Volgens de Britse cyberexperts brengt de ZTE-uitrusting de nationale veiligheid in gevaar. 'De Britse telecomnetwerken draaien vandaag voor een groot stuk op apparatuur van Huawei, ook een Chinese leverancier', luidt het. Daar nog een andere Chinese leverancier aan toevoegen is voor de cyberveiligheidsdienst onverstandig. Huawei's technologie wordt overigens onder de loep genomen door de inlichtingendienst GCHQ, die de cyberveiligheidsdienst overkoepelt.

Telenet , klant van ZTE, ziet geen graten in de Chinese technologie. 'Voor het afsluiten van het contract met ZTE is naar aanleiding van eerdere aantijgingen tegen het bedrijf een grondige screening uitgevoerd door Liberty Global en zijn advocaten. Op basis van dat onderzoek zijn we ervan overtuigd dat ZTE een betrouwbare partner is', reageert een woordvoerster.

Proximus en Orange Belgium zijn klant bij Huawei.

Bij de Belgische Staatsveiligheid en het Centrum voor Cyberveiligheid België (CCB) is niemand bereikbaar voor commentaar. Zes jaar geleden plaatste de Staatsveiligheid al vraagtekens bij ZTE en Huawei. 'Hun telecomapparatuur bedreigt potentieel de veiligheid en de betrouwbaarheid van het Belgische telefoonnetwerk', luidde het toen.

Ook in de VS

Ook in de VS belandde ZTE vandaag op de zwarte lijst. Het land mijdt ZTE en ook Huawei al jarenlang als de pest. Wegens hun vermeende, maar nooit bewezen, banden met de Chinese spionagediensten.

Maar vandaag is er een andere reden dan spionage de aanleiding waarom ZTE (opnieuw) in de ban wordt geslagen. Het bedrijf verkocht volgens de Amerikanen Amerikaanse hard- en software door aan operatoren in Iran en Noord-Korea. Met die deal overtrad ZTE het embargo op handel met Iran.

In het onderzoek naar de verkoop zou ZTE valse verklaringen hebben afgelegd, aldus het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken. Daarom mogen Amerikaanse bedrijven niet langer apparatuur aan ZTE verkopen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content