Tesla wil enkel bitcoins aanvaarden als ze klimaatvriendelijker zijn

©REUTERS

Elon Musk wil de bitcoin pas weer groen licht geven als betalingsmiddel als de munt wat groener wordt. De transacties moeten steunen op minstens 50 procent groene energie. Aan een energiezuinige bitcoin wordt gewerkt, maar die is niet voor meteen.

De autobouwer Tesla zal pas opnieuw betalingen met bitcoins aanvaarden als de cryptomunt aanzienlijk minder klimaatschade aanricht. Dat heeft topman Elon Musk gezegd. De grens ligt voor Musk op ongeveer 50 procent groene energie. Pas dan zou Tesla weer bitcointransacties aanvaarden, zei de Tesla-baas op Twitter. Na de nieuwe tweet van Musk ging de koers van de digitale munt met circa 10 procent omhoog tot bijna 40.000 dollar.

Manipulatie

Met zijn tweet reageerde Musk op een artikel van Cointelegraph, een mediabedrijf dat over cryptomunten rapporteert. Daarin werd Musk muntmanipulatie verweten. Musk en Tesla hebben de voorbije maanden verschillende aankondigingen gedaan over de bitcoin, met schommelingen in de waarde van de munt als gevolg. 

Eerst was er een aankondiging over een investering van circa 1,5 miljard dollar in bitcoin. In maart konden klanten hun auto zelfs betalen met bitcoins, maar die mogelijkheid werd na minder dan twee manden opgeschort. Beschuldigingen dat hij de koers aan het manipuleren was, ontkende hij. 

+10%
koersopstoot bitcoin
Na de nieuwe tweet van Musk ging de koers van de digitale munt met circa 10 procent omhoog tot bijna 40.000 dollar.

Nu zegt Musk dat Tesla ongeveer 10 procent van zijn bitcoinbelang heeft verkocht om te bewijzen dat de munten van de hand gedaan kunnen worden zonder grote koersbewegingen te veroorzaken. 

Klimaat

Bitcoins werken op basis van complexe computerprocessen die veel energie kosten. Klimaatactivisten hebben daarom kritiek op de cryptomunten. Het jaarlijkse energieverbuik voor bitcoinmining komt overeen met het totale verbruik van een land als Nederland. Onderzoekers van de universiteit Cambridge maken deze vergelijking: de hoeveelheid elektriciteit die jaarlijks verbruikt wordt door het bitcoinnetwerk zou de universiteit voor 552 jaar van stroom kunnen voorzien.

Niet alleen het grote energieverbruik dat gepaard gaat met het 'delven' van bitcoins is omstreden. Ook het feit dat de meeste bitcoins nog met stroom uit fossiele brandstoffen worden gecreëerd, stoot tegen de borst.

Maar niet alleen het grote energieverbruik dat gepaard gaat met het delven van bitcoins is omstreden. Ook het feit dat de meeste bitcoins nog met stroom uit fossiele brandstoffen worden gewonnen, stoot tegen de borst. Uitgerekend China, het centrum van de bitcoindelvers en -transacties, gebruikt veel elektriciteit uit vervuilende steenkoolcentrales. 

Er wordt gesleuteld aan zuinigere versies van de bitcoin, maar eenvoudig is dat niet. De bitcoinblockchain kan minder energie-intensief worden gemaakt, maar dan moeten de basisprincipes worden veranderd en moet iedereen die bitcoins delft of transacties mogelijk maakt, meedoen. Dat is volgens deskundigen in de chronisch verdeelde bitcoingemeenschap een illusie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud