Test-Aankoop: ‘Blijf even weg van Huawei'

Nieuwe Huawei-smartphones zullen geen toegang meer hebben tot Google-apps, zoals Gmail, en maar beperkt toegang tot Android, het mobiele besturingssysteem van Google. ©REUTERS

De consumentenorganisatie Test-Aankoop raadt aan voorlopig weg te blijven van Huawei tot de onzekerheid is weggeëbd.

Google heeft de toegang van de Chinese telefoonmaker Huawei tot zijn populaire besturingssysteem Android beperkt. Wat zijn de concrete gevolgen voor de consument? 

Voor mensen die op dit ogenblik een Huawei-smartphone bezitten, verandert niets. Zowel Google als Huawei bevestigt dat zij toegang blijven hebben tot de Google-apps en beschikbare updates.

Pas op langere termijn, als de voorraden uitgeput raken of nieuwe toestellen gelanceerd worden, worden de gevolgen mogelijk voelbaar. Wie dan een Huawei-toestel koopt, heeft alleen toegang tot een basisversie van Android - tenzij het Chinese bedrijf daar intussen een mouw aan past.

Ook de toegang tot de commerciële Google-apps - zoals Gmail, YouTube of Maps - is dan niet meer gegarandeerd. Al worden Huawei-gebruikers niet helemaal van Google afgesneden, want via het web kunt u de bovengenoemde diensten ook bereiken.

Het staat buiten kijf dat er een waas van onzekerheid hangt rond de te lanceren Huawei-toestellen. De smartphonegebruiker kijkt volgens Test-Aankoop het best even de kat uit de boom. ‘Op basis van de bekende informatie kunnen we alleen aanraden weg te blijven van Huawei tot de zaak is opgehelderd’, zegt Simon  November, de woordvoerder van de consumentenorganisatie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud