Grafiek van de dag

The robots are coming

©MEDIAFIN

De opmerkelijke grafiek van de dag: de opmars van industriële robots

Adidas trekt de stekker uit zijn experimentele robotfabrieken in Duitsland en de VS, kon u twee dagen geleden in De Tijd lezen. De hoop op een revolutie in sneakerland botste op ‘hoge kosten en stugge robots’. De Duitse sportreus mag de handdoek dan in de ring gooien, hij gaat tegen de wereldwijde trend van robotisering in.

Volgens cijfers van de internationale robotfederatie IFR gingen vorig jaar voor 15 miljard euro aan industriële robots over de toonbank, een record. Dit jaar verwacht IFR een lichte terugval, de komende jaren telkens een dubbelcijferige groei, ondanks de malaise bij de grootste afnemer van robots, de auto-industrie. Wereldwijd geeft die werk aan bijna 30 procent van alle robots.

Grootste markten

De grootste markten? China, Japan, Zuid-Korea en de twee landen waar Adidas stopt met zijn robotexperimenten, Duitsland en de VS. Samen hebben ze bijna drie kwart van alle industriële robots.

Het zijn ook de plaatsen met de meeste robots per werknemer. Singapore (831 robots per 10.000 werknemers) en Zuid-Korea (774) torenen ver boven de rest uit. België haalt de top tien, met 188 robots per 10.000 werknemers. Die zijn vooral in de metaal- en de machine-industrie aan de slag.

IFR meet voor het eerst de opkomst van de cobots, collaboratieve robots die vanuit hun beschermende kooi in de werkomgeving van de mens mogen werken. Ze vormen een klein segment - 3,24 procent - maar een met forse groei: vandaag zijn er 23 procent meer aan de slag dan in 2017. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud