TomTom zet herstel in met kwartaalwinst

©Bloomberg

Het navigatiebedrijf TomTom, met een grote vestiging in Gent, heeft het voorbije kwartaal 6,4 miljoen euro nettowinst geboekt.

De omzet van TomTom  zette tijdens de eerste drie maanden van dit jaar zijn val verder: -10 procent tot 192 miljoen euro. De inkomsten uit de consumentendivisie kelderden zelfs met 28 procent. De gps-bakjes die je met een zuignap bevestigt op de voorruit zijn niet langer een vaste waarde in elke auto en moeten het onderspit delven tegen ingebouwde navigatiesystemen in smartphones.

Het bedrijf besliste dan ook noodgedwongen een strategische ommezwaai door te voeren, waarbij de focus werd gelegd op de verkoop van digitale kaarten en vlootbeheer. Tomtom haalde daarvoor al contracten binnen met onder andere Apple, Uber, volkswagen en Microsoft. Die activiteiten tekenen nu al voor 70 procent van de omzet, en leveren hogere winstmarges op.

Resultaat is dat Tomtom, ondanks de omzetdaling, een opmerkelijke winstgroei haalde. De brutobedrijfswinst steeg met 30 procent tot 44,2 miljoen euro. Het nettoresultaat eindigde voor het eerst in zes kwartalen in de plus: 6,4 miljoen euro. De aangepaste nettowinst kwam uit op 22,6 miljoen euro. Voor het volledige boekjaar rekent het management op 800 miljoen euro omzet.

TomTom heeft een belangrijke vestiging in Gent, een overblijfsel van de overname van TeleAtlas waar het tien jaar geleden 2,9 miljard euro voor neertelde. In Gent werken 270 mensen.

Vorige maand deden nog geruchten de ronde dat TomTom op zoek is naar een koper. Ook de intrede van een minderheidsaandeelhouder is een mogelijke piste. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud