Advertentie

Toshiba vreest voor voortbestaan

Het logo van Toshiba op het hoofdkwartier van het concern in Tokio. ©Bloomberg

Het Japanse technologieconcern Toshiba zit in grote financiële problemen en vreest zelfs voor zijn voortbestaan in de huidige vorm.

Toshiba is een naam als een klok in de technologiewereld. Het concern bestaat al sinds 1938 toen twee nog veel oudere Japanse bedrijven samensmolten tot Tokyo Shibaura Electric dat later omgedoopt werd tot Toshiba. Het is een van die typische Aziatische conglomeraten die een resem activiteiten groeperen, van huishoudelektro en laptops over medische apparaten en chips tot zelfs elektriciteitscentrales. Wereldwijd zijn er bijna 190.000 mensen in dienst.

Maar de jongste maanden gaat de groep door een erg moeilijke periode. Dat heeft in belangrijke mate te maken met de Amerikaanse dochter Westinghouse Electric Company. Die ontwerpt, bouwt, onderhoudt en bevoorraadt kerncentrales in de Verenigde Staten.

Westinghouse is de grootste ontwerper van kerncentrales ter wereld en ontwierp ook vier van de zeven Belgische kernreactoren. Maar het bedrijf heeft zich fors mis­re­kend bij en­ke­le bouw­pro­jec­ten voor kern­re­ac­to­ren in de VS. Met over­schre­den bud­get­ten en afboekingen die in de mil­jar­den dollars lopen.

Boeken

Bovendien is er twijfel gerezen over een overname door Westinghouse. Topmanagers van de Toshiba-dochter zouden volgens een juridisch onderzoek bewust fouten hebben begaan bij het verwerken van de deal in de boeken. Al liet Toshiba dinsdag weten dat doorgedreven onderzoek had uitgewezen dat alles correct was verlopen en dat de interne controles goed werken.

De problemen leidden ertoe dat Toshiba besloot bescherming tegen de schuldeisers aan te vragen voor Westinghouse. Tegelijk is het concern verwikkeld in een conflict met zijn revisor, PwC, over de rekeningen van Westinghouse. Daardoor diende Toshiba het publiceren van zijn resultaten over de eerste negen maanden van zijn boekjaar al tweemaal uit te stellen. Het gaat om de periode van maart tot en met december.

Delisting

Dinsdag kwam Toshiba dan toch naar buiten met de cijfers. In negen maanden tijd leed het bedrijf omgerekend bijna 5 miljard euro verlies. Voor het gehele boekjaar kan dat oplopen tot 8,4 miljard euro. Het verlies is groter dan verwacht. Bovendien kampt de groep met een negatief eigen vermogen van omgerekend 1,9 miljard euro.

We zullen er alles aan doen om een delisting te vermijden.
Satoshi Tsunakawa
CEO Toshiba

De publicatie wil niet zeggen dat het conflict met PwC van de baan is. De cijfers zijn niet goedgekeurd door de revisor en dat is ongezien voor een groot Japans bedrijf. Aan de cijfers is de bemerking toegevoegd dat PwC zich geen oordeel kan vormen over de cijfers. Die situatie kan ertoe leiden dat Toshiba verplicht wordt zijn beursnotering op te geven. Al zei CEO Satoshi Tsunakawa dinsdag op een persconferentie dat Toshiba er 'alles aan zal doen om dat te vermijden'.

Toshiba probeert zijn ondergang af te wenden door zijn chipdivisie van de hand te doen. Het is een shortlist aan het opstellen van kandidaat-kopers. De miljardenopbrengst kan het concern redden. In de tussentijd koopt Toshiba tijd door steun te vragen aan de banken, met onder meer vastgoed als onderpand.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud