Travis Kalanick verbreekt alle banden met Uber

©REUTERS

De oprichter en ex-CEO van Uber heeft al zijn Uber-aandelen verkocht en stapt uit de raad van bestuur.

'Uber is tien jaar lang een deel van mijn leven geweest. De tijd is gekomen om afscheid te nemen en me te concentreren op mijn andere businessactiviteiten en filantropie', aldus Kalanick. 'Ik ben trots op wat Uber bereikt heeft, en ik zal voor zijn toekomst blijven supporteren van aan de zijlijn.'

Kalanick begon in november in sneltempo Uber-aandelen te verkopen en heeft intussen zijn volledige belang van de hand gedaan. Dat leverde in totaal zo'n 3 miljard dollar op. De laatste aandelenverkoop - goed voor 5,8 miljoen stuks - dateert van maandag, net voor hij zijn ontslag indiende op zijn laatste bestuurdersvergadering. 

Keukenbouw

Kalanick (47) zal zich onder meer toeleggen op Cloudkitchens, een start-up die leegstaande panden opkoopt om er keukens in te bouwen voor de bereiding van afhaalmaaltijden. Die kunnen dan vervolgens aan huis geleverd worden met bijvoorbeeld ... Uber Eats. Het bedrijf haalde vorige maand nog 400 miljoen dollar op bij het staatsinvesteringsfonds van Saoedi-Arabië. Kalanick zelf zou ook al 300 miljoen dollar in de start-up hebben geïnvesteerd via zijn durfkapitaalfonds '10100'. Met dat fonds richt hij zich onder meer op vastgoed, e-commerce en innovatie in China en India. 

Seksuele intimidatie

De veertiger stond mee aan de wieg van Uber  maar werd in 2017 aan de kant gezet als CEO. Zijn vertrek was onder meer het gevolg van persoonlijk wangedrag. Zo kwam hij in opspraak nadat via een filmpje uitlekte dat hij zich erg neergbuigend had gedragen tegenover een Uber-chauffeur. Ook de bedrijfscultuur van Kalanick kwam zwaar onder vuur te liggen. Zo was er sprake van seksuele intimidatie, wangedrag door managers, omkoping en bespioneerde Uber-managers zelfs concurrent Alphabet. Bovendien kwam aan het licht dat een groot lek van klantengegevens onder de mat werd geveegd en lange tijd verzwegen bleef. 

Eerder dit jaar maakte Uber zijn debuut op Nasdaq, maar een groot succes was dat allerminst. Het bedrijf heeft momenteel een beurswaarde van 52 miljard dollar, maar het aandeel noteert wel een derde onder de prijs waartegen het in mei naar de beurs trok. Beleggers stellen zich steeds meer de vraag of het bedrijf wel ooit winstgevend zal worden

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud