Trump voert druk op om TikTok te verkopen

De Amerikaanse president Donald Trump. ©Photo News

Volgens de Amerikaanse president is er 'geloofwaardig bewijs' dat de app de veiligheid van de Verenigde Staten bedreigt.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft ByteDance, het moederbedrijf boven de populaire TikTok-app, 90 dagen de tijd gegeven om zijn Amerikaanse activiteiten te verkopen. Het moet ook alle data van Amerikaanse gebruikers verwijderen. Met die demarche probeert Trump de Chinese technologiegroep verder onder druk te zetten om de app aan een Amerikaans bedrijf te verkopen.

De president ondertekende vrijdagavond een presidentieel decreet over de kwestie. 'We beschikken over geloofwaardige bewijzen die me doen vermoeden dat ByteDance acties kan ondernemen die de nationale veiligheid van de VS bedreigen', klonk het daarin. Trump ziet de strijd om TikTok als een nieuw front in zijn technologie-oorlog met China.

Microsoft popelt

Vorige week tekende Trump ook al een decreet waarin hij de Amerikanen verbiedt nog transacties met ByteDance te doen. Het verbod zou over 45 dagen ingaan. Als dat gebeurt, betekent dat het einde van TikTok in de VS. De Amerikaanse softwaregigant Microsoft staat te popelen om de populaire app binnen te halen en is met ByteDance aan het onderhandelen.

Tijdens en persconferentie zaterdag zei Trump ook te overwegen andere Chinese bedrijven, zoals de webwinkel Alibaba, te verbieden. 'We kijken naar andere zaken ja', zei hij volgens het persagentschap Reuters.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud