Trump wil deadline voor TikTok niet verlengen

TikTok is eigendom van het Chinese ByteDance. ©REUTERS

De Amerikaanse tak van TikTok 'wordt gesloten of verkocht', heeft de Amerikaanse president Donald Trump gezegd. Hij handhaaft de deadline op 15 september.

TikTok is eigendom van het Chinese bedrijf ByteDance. Trump bestempelde de videoapp als een veiligheidsrisico omdat de Chinese autoriteiten via de app toegang kunnen krijgen tot de gegevens van 50 miljoen Amerikaanse gebruikers.

De Amerikaanse president eist daarom dat de Amerikaanse tak wordt verkocht, zo niet wordt de videoapp verboden in de VS. Trump gaf de Chinezen tot 15 september om een deal te bereiken. Hij houdt voet bij stuk nu blijkt dat ByteDance die deadline wellicht niet haalt. 'Het wordt gesloten of ze verkopen het', zei Trump.

Zowel Microsoft als Oracle onderhandelt om de app over te nemen. Maar beide worden tegengewerkt door Peking, dat goedkeuring moet verlenen aan de verkoop van kunstmatige intelligentie. Nieuwe Chinese regelgeving heeft de onderhandelingen vertraagd.

De overnemer wacht hoe dan ook een zware taak om de app in de VS op de rails te krijgen. Volgens Evan Spiegel, de oprichter van de concurrent Snapchat , moet de complete technologische basis vanaf de grond worden heropgebouwd.

TikTok stuit ook in India op verzet. De Indiase regering verbood onlangs 118 Chinese apps, waaronder de videoapp, die door miljoenen Indiƫrs wordt gebruikt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud