Trump zet druk op Apple

©REUTERS

In een tweet roept de Amerikaanse president de iPhone-maker op om zijn productie van China naar de VS te verhuizen. Anders moet Apple mogelijk stevige tarieven betalen.

'De prijzen voor Apple kunnen toenemen als gevolg van de stevige tarieven die we mogelijk zullen opleggen aan China - maar er is een eenvoudige oplossing met NUL belasting, en zelfs een belastingvoordeel', zei de Amerikaanse president zaterdag op Twitter. 'Maak uw producten in de Verenigde Staten in plaats van in China. Begin nu met de bouw van nieuwe fabrieken. Spannend!'

Trump droomt ervan de Amerikaanse maakindustrie nieuw leven in te blazen door meer productienijverheid uit het buitenland terug te halen. De president richt in die strijd nu zijn pijlen op Apple , dat zijn toestellen en gadgets grotendeels in China produceert. Het bedrijf telt 10.000 werknemers in China, aangevuld met enkele miljoenen bij toeleveranciers als Foxconn.

Handelsconflict

De uitspraak van de president lijkt een reactie op de zorgen van Apple over het handelsconflict tussen China en de VS. Als de regering-Trump doorzet met extra importtarieven op Chinese goederen, dan zou dat een reeks producten treffen, waaronder de smartwatch en de hoofdtelefoons van Apple, zei het bedrijf vorige week.

Dat zou volgens Apple leiden tot hogere prijzen voor consumenten en het zou de concurrentiepositie van Apple verzwakken, maakt het bedrijf zich ook sterk.

De tweet van Trump maakt wel wat reactie los op de beurs. In AziĆ« gingen maandag de aandelen van meerdere toeleveranciers lager. In Taiwan verloor Largan Precision, dat lenzen maakt voor iPhone-camera's, 5 procent. Hon Hai Precision, beter bekend als Foxconn, zakte met 3 procent. Pegatron, dat iPhones assembleert, ging 3,6 procent lager. 

Ook in Hongkong kregen toeleveranciers een tik. AAC Technologies, producent van onderdelen van luidsprekers, verloor 3,8 procent. De lensmaker Sunny Optical moest 3,3 procent prijsgeven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect