Twitter gaat bereik staatsmedia inperken

©AFP

Het socialemediaplatform Twitter gaat media die door de overheid gefinancierd en inhoudelijk aangestuurd worden een label geven en de reikwijdte van de accounts beperken.

De zet maakt deel uit van een beweging om buitenlandse politieke beïnvloeding te verminderen, maakte het Amerikaanse bedrijf bekend. 'In tegenstelling tot de onafhankelijke media gebruiken media die gelinkt zijn aan een staat vaak hun nieuwsberichtgeving voor politieke doeleinden', aldus Twitter . 'We vinden dat mensen het recht hebben te weten wanneer media direct of indirect gelinkt zijn aan overheidsspelers.'

We vinden dat mensen het recht hebben om te weten wanneer media direct of indirect gelinkt zijn aan overheidsspelers.
Twitter

Ook hoofdredacteurs en prominente journalisten van staatsmedia krijgen een label krijgen. Profielen met dergelijk label worden niet meer op de voorgrond geplaatst door Twitter, en verschijnen dus niet meer tussen de aanbevolen tweets van de gebruikers.

Onafhankelijke publieke omroepen buiten schot

 Media die gefinancierd worden door statelijke spelers maar die 'onafhankelijk zijn op editoriaal vlak', zoals het Britse BBC, het Amerikaanse NPR of de Vlaamse openbare omroep VRT zijn niet betrokken.

 Facebook nam in juni al gelijkaardige maatregelen, door media die door overheden gecontroleerd worden een label te geven en hen te verbieden reclame te posten.

 De sociale media hebben hun strijd tegen buitenlandse inmenging opgevoerd na de Amerikaanse verkiezingen van 2016, toen vooral vanuit Rusland op grote schaal informatie werd gemanipuleerd. Twitter nam maatregelen om valse profielen of desinformatie te blokkeren en verbood ook politieke advertenties.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud