Twitter verbant complotdenker Alex Jones definitief

Alex Jones. ©REUTERS

De berichtendienst Twitter smijt Alex Jones, de oprichter van Infowars, dan toch permanent van zijn sociaal netwerk.

Alex Jones is de man achter Infowars, een mediabedrijf dat bekend staat om zijn haatdragende en angst stokende nepberichten. De geblokte Texaan pepert zijn volgers via meerdere kanalen onder meer in dat de grootschalige schietpartijen op Amerikaanse scholen opgezet spel zijn.

Infowars is populair bij internettrollen en extreemrechts. Ook de vanwege hardnekkig racisme in opspraak geraakte jongerenclub Schild & Vrienden dweept met Infowars.

Misbruik

Voor veel grote techplatformen was de maat vorige maand vol. Net als traditionele media maakt Infowars veelvuldig gebruik van diensten als Facebook en YouTube om zijn boodschappen te verspreiden, maar nadat Apple Jones onlangs van zijn podcastplatform had gegooid, volgden vrijwel alle grote sociale media.

Alleen Twitter trad niet op. Volgens het bedrijf overtrad Jones ondanks zijn opruiende leugens de regels van het het netwerk niet. Twitter, dat vrije meningsuiting als het hoogste goed ziet, schorste Jones enkel gedurende een week.

Nu is het toch definitief gedaan met Jones op Twitter, meldde het bedrijf donderdag, nadat het 'misbruik' had vastgesteld. Recente video's van Jones, waarin hij onder meer een CNN-journalist beledigt, gingen te ver, luidt het. 

Lijfelijke confrontatie 

De beslissing kwam er een dag nadat Jack Dorsey, de CEO van Twitter, door Congresleden in Washington aan de tand werd gevoeld over de kwetsbaarheid van het sociale netwerk voor manipulatie van buitenaf en over de vermeende politieke voorkeuren van het systeem.

Bij die hoorzittingen zat Alex Jones in de zaal. In de wandelgangen kwam het onder meer tot een verhitte lijfelijke confrontatie tussen Jones en senator Marco Rubio. 

Dorsey ontkende in het Congres dat Twitter rechtse stemmen op zijn platform benadeelt door ze minder prominent zichtbaar te maken. Dat is een bezorgdheid onder conservatieven in de VS, onder wie president Trump.

De verbanning van sociale media doen Jones en Infowars wel degelijk pijn. The New York Times becijferde dat de trafiek naar de site en video's halveerde van 1,4 miljoen bezoekers naar 715.000 na de ingreep van Facebook en YouTube.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect