Advertentie

Uber meer dan 50 miljard dollar waard

©REUTERS

Hoe groter de controverse, hoe groter de waardering die de vijf jaar oude taxi-app opgeplakt krijgt.

Een verse kapitaalronde waardeert Uber nu op bijna 51 miljard dollar (46 miljard euro), schrijft The Wall Street Journal. Volgens de Amerikaanse zakenkrant evenaart de taxidienst nu Facebooks record, opgetekend in 2011, voor een niet op de beurs genoteerd opstartbedrijf.

Met de in mei aangekondigde kapitaalronde haalt Uber 1 miljard dollar op, wat de totale investering nu op 5 miljard dollar brengt. Bij de investeerders zitten softwaregigant Microsoft en het Indiase mediaconglomeraat Bennett Coleman. Uber werkt samen met Microsoft voor 3D-kaarten en probeert voet aan de grond te krijgen in India. 

Facebook deed er zeven jaar over om de grens van 50 miljard te slopen, Uber slechts vijf jaar. CEO Travis Kalanick wist eerder al onder meer Google, Amazon-oprichter Jeff Bezos, en Qatar als investeerder te strikken.

De oplopende waardering is opvallend, temidden de groeiende controverse over de taxidienst. In Frankrijk trok Uber zich bij escalerend geweld tegen zijn chauffeurs terug, ook in thuisbasis San Francisco clasht het bedrijf met de overheid

De belangrijkste kritiek is dat Uber zijn chauffeurs als freelance werkkrachten beschouwt en niet als vast personeel dat recht heeft op bijvoorbeeld ziekteverzekering. De Democratische presidentskandidate Hillary Clinton waarschuwde in een opgemerkte toespraak voor een Uber-economie met weinig jobzekerheid. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud