Uber onderuit na miljardenverlies

CEO Dara Khosrowshah luidde in mei de openingsbel tijdens de beursgang. Het aandeel zakte sindsdien met een derde. ©REUTERS

De taxideeldienst slikte in het derde kwartaal een verlies van 1,16 miljard dollar. Het aandeel dook nabeurs 5 procent lager.

Het verhaal van Uber is eenvoudig: de kwartaalomzet stijgt 30 procent naar 3,8 miljard dollar, maar door steeds zwaardere opstartverliezen van Uber Eats (maaltijdleveringen) lopen de kosten met liefst 33 procent op naar 4,9 miljard dollar. Netto was er een verlies van 1,16 miljard dollar, waardoor de verliezen sinds begin dit jaar zijn opgelopen tot een duizelingwekkende 7 miljard dollar.

De taxiapp kan nog altijd niet bewijzen dat ze ooit het snel stijgende bovenste lijntje op de resultatenrekening in een positief onderste lijntje kan vertalen. Dat gevaar stond expliciet vermeld als een risicofactor in het prospectus van Uber tijdens de beursgang in mei: 'Mogelijk wordt Uber nooit rendabel.'

Tijdens een conferencecall suste CEO Dara Khosrowshahi dat Uber op weg is naar een positieve ebitda (brutobedrijfswinst) in 2021. Prognoses voor 2020 volgen pas na de resultaten over 2019. De sussende woorden hielpen niet: het aandeel dook 5 procent lager in de nabeurshandel.

Wat ook op het aandeel weegt: morgen 6 november loopt de zogeheten lock-up af, de periode van 180 dagen na de beursgang waarin eigenaars verplicht zijn aandelen aan te houden. Liefst 1,5 miljard aandelen van Uber kunnen voor het eerst verkocht worden.

Wie in mei op de beursgang van Uber inschreef, zit op een verlies van ongeveer een derde.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud