'Uber weekt 1 miljard dollar los bij banken'

Een Uber-chauffeur in Amsterdam. ©ANP

De autoverhuurdienst onderhandelt volgens The Wall Street Journal met zes à zeven banken om zijn oorlogskas te spijzen.

Het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app heeft de banken gevraagd hoeveel het kan lenen, en tegen welke voorwaarden.

Vaak is zo'n rondje de voorbode van een beursgang. Ook Facebook en Alibaba sloten grote kredietlijnen af voor ze naar de beurs trokken.

Een lening afsluiten, helpt immers de relaties met de banken te betonneren. Banken die Uber nodig zal hebben om zijn aandelen te verkopen aan grote investeerders, als het naar de beurs trekt. Volgens een bron van The Wall Street Journal zal dat echter niet gebeuren voor volgend jaar.

De beoogde 1 miljard dollar heeft Uber niet nodig voor zijn dagelijkse activiteiten. Wel om internationaal verder uit te breiden én om te bieden op Nokia's digitale kaarten. Dat laatste wordt geen 'walk in the park'. Er dreigt een biedstrijd met de luxeautobouwers Mercedes, BMW en Audi. De kaartenpoot is zo'n 3,6 miljard euro waard.

Het is lang niet de eerste keer dat Uber bij de banken aanklopt. Sinds de oprichting vijf jaar geleden haalde het al meer dan 5 miljard dollar op, in schulden en eigen vermogen.

De alternatieve taxidienst boekte vorig jaar een omzet van zowat 400 miljoen dollar. Op het bedrijf wordt een waarde van 50 miljard dollar gekleefd.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud