Advertentie

Umicore geeft winstwaarschuwing voor 2019 en 2020

Umicore-CEO Marc Grynberg. ©Wouter Van Vooren

De materiaaltechnologiegroep keldert met 15 procent na een winstwaarschuwing voor dit en volgend jaar.

Umicore verrast dinsdag voorbeurs met een winstwaarschuwing. Voor 2019 mikt Umicore op een recurrente ebit (bedrijfswinst) tussen 475 en 525 miljoen euro. Het midden van die vork ligt 3 procent onder de 514 miljoen euro ebit die in 2018 werd gerealiseerd. Eerder mikte Umicore op een 'gematigde groei' van de ebit over 2019. Analisten gingen zelfs uit van een stijging met 9 procent. 

DE DRIE MOTOREN VAN UMICORE IN 2018

Energy & Surface Technologies (kathodematerialen voor herlaadbatterijen, kobaltraffinage...)

  • Omzet: 1,29 miljard (+44%).
  • Bedrijfswinst 257 miljoen (+82%).

Catalysis (reinigen van uitlaatgassen van auto's)

  • Omzet: 1,36 miljard (+9%).
  • Bedrijfswinst: 168 miljoen (+1%).

Recycling (de 'bovengrondse mijnbouwer' uit Hoboken)

  • Omzet: 626 miljoen (-4%).
  • Bedrijfswinst: 135 miljoen (+5%).

Het probleem zit bij de divisie 'Energy & Surface Technologies (EST)'. 'We lopen een vertraging op van 12 tot 18 maanden in de verkopen van kathodematerialen', klinkt het in een persbericht.

'De laatste maanden verslechterde de vraag naar kathodematerialen, in het bijzonder in China en Korea. In China nam de vraag naar elektrische voertuigen aanzienlijk af ten opzichte van de niveaus die in de tweede jaarhelft van 2018 werden geregistreerd. Daarnaast wordt Umicore getroffen door de uitgestelde lancering van een belangrijk platform voor het gebruik van elektrische wagens in China.'

Kobalt

Umicore merkt dat kleine spelers het bij de aankoop van kobalt niet zo nauw nemen met het milieu en de werkomstandigheden van het personeel. 'Ik betreur dat, ondanks onze pleidooien en het bewijs dat een schone waardeketen bestaat, artisanale kobalt nog altijd via verschillende bevoorradingsketens zijn weg vindt naar eindproducten', zegt CEO Marc Grynberg.

'Artisanale kobalt laat verschillende concurrenten toe om kobalthoudende producten aan lagere prijzen te verkopen. Umicore heeft een strikt beleid om zo'n kobalt niet aan te kopen, omdat die activiteiten onveilige en ongezonde werkomstandigheden en vaak ook kinderarbeid inhouden', zegt de topman.

De twee andere divisies van Umicore (katalysatoren en recyclage) zullen er in 2019 wel op vooruitgaan. Maar van de divisie EST werd wel het meest verwacht.

2020

De materiaaltechnologiegroep verlaagt ook de winstdoelstelling voor 2020. 'We verwachten in 2020 een significante toename van inkomsten en winst, alhoewel die onder de eerder aangegeven indicatie zal liggen', klinkt het. Umicore legde in 2015 de lat voor 2020 op 500 miljoen bedrijfswinst, een lat die vorig jaar dus al werd bereikt. Vervolgens heette het dat de initiële doelstelling met 35 tot 45 procent zal worden overschreden tegen 2020. Met andere woorden: 675 tot 725 miljoen euro ebit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud