Urbain Vandeurzen en Rudi Pauwels stappen in miDiagnostics

Rudi Pauwels investeert 3,5 miljoen euro in het nanolab, Vandeurzen 6,5 miljoen. ©Diego Franssens

Captain of industry Urbain Vandeurzen en topwetenschapper/-ondernemer Rudi Pauwels investeren samen met de bestaande aandeelhouders 14 miljoen euro in het nanolabo van miDiagnostics. 'Het zou een doorbraak betekenen om een pandemie als corona te bestrijden.'

MiDiagnostics is klaar voor een nieuwe fase in zijn ontwikkeling, zegt Nicolas Vergauwe, de CEO van de medische start-up. MiDiagnostics ontwikkelt een platform met een chip waarmee een druppeltje bloed of speeksel snel - binnen een kwartier - en goedkoop - de kosten bedragen zo'n 20 euro per chipkaart - geanalyseerd kan worden. Het bedrijf krijgt daarbij voortaan de hulp van investeerder-ondernemer Urbain Vandeurzen en viroloog-serieondernemer Rudi Pauwels.

MiDiagnostics werd in 2015 opgericht als spin-off van het Leuvense onderzoeksinstituut imec en de Amerikaanse Johns Hopkins-universiteit. Investeerders van het eerste uur in wat toen bestempeld werd als een ‘wereldwijde gamechanger’ (zie inzet) zijn Marc Coucke (30 miljoen) en Michel Akkermans (ex-Clear2Pay, 12 miljoen), samen met Participatiemaatschappij Vlaanderen (10 miljoen) en imec (6,8 miljoen).

Kan je met ons lab-on-chipproduct ooit snel, goedkoop en op locatie grote massa’s mensen testen via een uitgebreid viruspanel dan zou dat een doorbraak betekenen in de aanpak van epidemieën zoals we er nu een kennen met het coronavirus.
Rudi Pauwels
Voorzitter raad van bestuur miDiagnostics

‘Intussen blijkt uit ons intern onderzoek dat onze bloedchip voldoet aan de gouden standaard, de absolute vereiste qua betrouwbaarheid in de medische wereld’, zegt Vergauwe. 'We zijn nu klaar om een eerste product uit te bouwen rond de meest voorkomende test die vandaag alleen in klassieke labo’s kan gebeuren: een CBC of het tellen van rode en witte bloedcellen en bloedplaatjes.'

Opstap

Maar voor miDiagnostics de stap kan zetten naar de markt en zijn lab-on-chipoplossing kan klaarstomen voor massaproductie zijn nog tientallen, zo niet honderden miljoenen, en vele jaren nodig. Aan een bedrag of timing waagt Vergauwe zich niet.

Vandeurzen en Pauwels zien hun investering ook als een opstap naar een grotere kapitaalronde volgend jaar. Van de 14 miljoen euro nu komt 6,5 miljoen van Vandeurzen, 3,5 miljoen van Pauwels en 4 miljoen van de bestaande aandeelhouders. Er zijn geen details over de aandelenverdeling.

Biocartis

Labo op een chip

Het product van miDiagnostics voor de diagnostische analyse van bloed of speeksel is een combinatie van een chipkaart en een uitleesapparaatje. De combinatie is zo klein dat het gemakkelijk en goedkoop bij de huisdokter, de apotheker of de patiënt thuis ingezet kan worden. Vandaag gebeuren die analyses in labo’s met machines zo groot als een tafel, die al snel tienduizenden euro’s kosten.

In juni vorig jaar pakte miDiagnostics uit met een eerste prototype om bloedplaatjes, en witte en rode bloedcellen te tellen in een druppel bloed. 'Die zogenaamde CBC-test, de meest uitgevoerde in labo's, wordt voor verschillende toepassingen gebruikt, zoals bijvoorbeeld het opvolgen van het immuunsysteem van een kankerpatiënt die behandeld wordt met chemotherapie', zegt Nicolas Vergauwe, CEO van miDiagnostics. Dat dat met onze technologie thuis kan, betekent een enorme stap voorwaarts. Die mensen zijn heel vatbaar voor besmettingen allerhande, waardoor een ziekenhuis of een dokterspraktijk wel de laatste plaats is waar ze moeten zijn.’

Pauwels verwacht ook veel van een tweede product dat nog in volle ontwikkeling is, met dezelfde bouwstenen die gebruikt worden voor het celtelproduct. Daarbij zou de microprocessor op de chip op enkele druppeltjes of speeksel tegelijk op zoek kunnen gaan naar tientallen virussen of bacteriën, op basis van genetisch materiaal van de ziekteverwekkers. ‘Vandaag gebeurt een diagnostische tests virus per virus. Kan je snel, goedkoop en op locatie grote massa’s mensen testen dan zou dat een doorbraak betekenen in de aanpak van epidemieën zoals we er nu een kennen met het coronavirus.’

 

 

Dat de bestaande aandeelhouders gezelschap krijgen van Vandeurzen en vooral Pauwels moet vertrouwen wekken bij toekomstige investeerders. Vandeurzen investeerde al meermaals in de medische sector, zowel via het fonds Smile Invest als met zijn persoonlijke vennootschap VF Invest. Viroloog-farmacoloog Rudi Pauwels maakte jaren geleden naam als oprichter van Tibotec-Virco en als medeontwikkelaar van aidsremmers.

Later richtte hij Biocartis op, dat met Idylla ook een minilabo bouwde. Op basis van die ervaring en kennis werd hij twee jaar geleden gevraagd om voorzitter te worden van miDiagnostics.

‘Ik volg miDiagnostics al van bij het begin’, zegt Vandeurzen. ‘Vijf jaar geleden was het te vroeg, maar nu de technologie en het productplatform grotendeels ontwikkeld zijn en de eerste testresultaten positief zijn, acht ik de kans groot dat het bedrijf meerdere revolutionaire diagnostica op de markt zal brengen.’

Kritiek

Toch kreeg het bedrijf de voorbije jaren ook kritiek. MiDiagnostics verbrandt in ijltempo cash - tot nu toe 70 miljoen euro - en zou nog een eind verwijderd zijn van een schaalbaar, commercieel product. Zo werd vorige week nog beslist tot een kapitaalvermindering van 69 miljoen euro om de verliezen van de voorbije jaren aan te zuiveren. Tegelijk werden de converteerbare leningen van Coucke, Akkermans en PMV voor bijna 10 miljoen euro omgezet in aandelen.

Bovendien, zo stellen critici, staat imec sterk in de manipulatie van elektronen op nanoschaal, maar heeft het veel minder ervaring met de complexiteit van levende moleculen. Pauwels ontkent dat met klem. ‘Imec heeft daar al tien jaar ervaring mee en werkt samen met wereldspelers zoals de Amerikaanse universiteit Johns Hopkins. De afdeling Life sciences is intussen een van de grootste.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud