Vakbonden bij Barco vrezen ontslagronde

Barco-CEO Jan De Witte kondigde woensdag een sanering aan. ©Wouter Van Vooren

De vakbonden bij het technologiebedrijf Barco zagen het woensdag aangekondigde banenverlies - 240 jobs wereldwijd, waarvan 54 in België - niet aankomen.

Barco benadrukt dat het niet om gedwongen ontslagen gaat, maar dat de functies worden herbekeken. Toch zijn de vakbonden verrast en bevreesd dat er in het personeelsbestand gesnoeid wordt.

'We hebben vernomen dat Barco van plan is om het bedrijf slanker en wendbaarder te maken om op die manier meer winst te genereren. Dat hebben we als vakbond al veel gehoord. We zouden liever hebben dat het bedrijf groeit, meer omzet haalt en zo meer winst maakt. Maar als het dat wil doen door te snijden in het personeel, dan is dat niet het verhaal dat wij willen horen', zegt Jelle D'hondt van vakbond BBTK.

'We willen wel snel duidelijkheid over de 54 Belgische banen die in vraag worden gesteld. We waren op de hoogte van een efficiëntieoefening, maar dat dit het nieuws zou zijn, hadden we niet verwacht', zegt Karel Hoorelbeke, LBC-secretaris. 'We zien wel dergelijke oefeningen in andere beursgenoteerde bedrijven, vaak om de aandeelhouders tevreden te stellen. We willen in ieder geval zo veel mogelijk banen redden.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud