Van De Wiele steviger in Barco

Barco-voorzitter Charles Beauduin. ©Emy Elleboog

De machinebouwer Van de Wiele heeft zijn belang in Barco opgetrokken naar 12 procent. Dat blijkt uit het jaarverslag van de beeldvormingsgroep. Frank Donck wordt voorgedragen als bestuurder.

De machinebouwer Michel Van de Wiele kocht vorig jaar een belang van 9,6 procent in Barco . Van de Wiele stapte in toen de investeringsmaatschappij Gimv haar belang verkocht. 

Vorige zomer bleek uit een transparantiemelding dat Van de Wiele zijn participatie al wat had opgetrokken naar 10 procent. Het jaarverslag van Barco leert dat de machinebouwer eind december 1,56 miljoen aandelen of 12,01 procent van het totaal bezat.

Verankeraars

Na zijn instap in Barco werd Charles Beauduin, de CEO en eigenaar van Van de Wiele, bestuurder en eind vorig jaar ook voorzitter van Barco. Hij verving Herman Daems.

De aandeelhouders van de Kortrijkse groep moeten hem op de algemene vergadering definitief benoemen. Ze moeten zich ook buigen over de benoeming van een andere verankeraar: Frank Donck. De financier wordt voorgedragen als onafhankelijk bestuurder, blijkt uit de oproeping voor de algemene vergadering.

3D, de familiale investeringsmaatschappij van Donck, kocht midden vorig jaar een belang van 3,02 procent in de Kortrijkse groep.

Barco is het vijfde mandaat van Donck in een beursgenoteerd bedrijf. De ex-voorzitter van Telenet zetelt ook bij Atenor, KBC, Elia en Greenyard Foods.

Volgens een aanbeveling van de Belgische commissie voor deugdelijk bestuur kan een bestuurder maximaal vijf mandaten uitoefenen bij beursgenoteerde bedrijven. Een afwijking is mogelijk, maar moet geargumenteerd worden.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud