Van kwaad naar erger voor Toshiba

Op typisch Japanse wijze boog Satoshi Tsunakawa, de CEO van Toshiba, in april deemoedig het hoofd op een persconferentie uit schaamte voor de problemen bij het concern. ©Bloomberg

Het Japanse elektronicaconcern Toshiba belandt in almaar woeliger vaarwater. Terwijl de verliezen oplopen, speelde het bedrijf vrijdag zijn zitje in de toonaangevende Nikkei-beursindex kwijt.

Het ruim 140 jaar oude Toshiba is al geruime tijd op de dool. De technologiereus was nog volop puin aan het ruimen na een boekhoudschandaal in 2015, toen hij midscheeps werd getroffen door grote problemen bij zijn Amerikaanse nucleaire dochter Westinghouse. Die kampt met zware financiĆ«le problemen en mogelijk boekengeknoei. 

Toshiba zag zich genoodzaakt bescherming tegen de schuldeisers aan te vragen voor Westinghouse dat ook vier van de zeven Belgische kernreactoren ontwierp. Maar Westinghouse dreigt ook Toshiba mee te sleuren in zijn val. In april waarschuwde Toshiba zelfs voor het voortbestaan in zijn huidige vorm.   

Deze week zag het er even naar uit dat er een oplossing in de maak is. Toshiba liet zijn oog vallen op het Amerikaanse Bain Capital en Japanse overheidsfondsen als overnemers van een van zijn kroonjuwelen, met name zijn divisie voor geheugenchips. Het gaat om een deal van zo'n 18 miljard dollar (16 miljard euro).

Rechter

Maar het is onduidelijk of het snel tot een verkoop komt. Want het eveneens Amerikaanse Western Digital, de chipspartner van Toshiba, gaat dwarsliggen. Western Digital stapte in de VS naar de rechter om elke deal te laten blokkeren die niet zijn zegen heeft.

Satoshi Tsunakawa, de CEO van Toshiba, sprak vrijdag echter verzoenende taal. Hij prees Western Digital als een goede partner, zei het geschil te betreuren en open te staan voor onderhandelingen.

Toshiba moest vrijdag sowieso al door het stof kruipen. Het diende bij de toezichthouders opnieuw uitstel te vragen voor de publicatie van zijn resultaten. Het hoopt zijn definitieve jaarcijfers nu op 10 augustus te publiceren. De onderneming heeft meer tijd nodig om de boeken af te ronden bij Westinghouse. Het uitstel werd toegestaan.

Degradatie

Bovendien moet Toshiba de Japanse Nikkei-index verlaten. Dat hebben de beursautoriteiten meegedeeld. Het aandeel verlaat de hoofdindex van 225 fondsen vanaf 1 augustus en wordt gedegradeerd naar een onderliggend beurssegment. Dat is tegelijk de eerste stap naar het schrappen van het aandeel.

Alsof dat nog niet genoeg is, diende het concern te melden dat het verlies over het voorbije boekjaar nu wordt geraamd op 995,2 miljard yen (8 miljard euro), tegen 950 miljard eerder. En het eigen vermogen belandt nog dieper in de rode cijfers. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud