Verkoop Agfa Healthcare in stroomversnelling

De verkoop van HealthCare IT kan Agfa veel geld opleveren. ©BELGA

De verkoop van het afgesplitste onderdeel van Agfa kan tot 750 miljoen euro opleveren, zeggen bronnen dicht bij het dossier aan het persbureau Reuters.

Agfa Healthcare, de van moeder Agfa afgesplitste divisie die zich toelegt op IT-systemen voor de gezondheidssector, kan op veel kandidaat-kopers rekenen, zeggen bronnen die vertrouwd zijn met het dossier aan het persbureau Reuters.

Het Antwerpse concern Agfa kondigde de verzelfstandigng van het onderdeel in 2017 aan. Dit jaar volgde de beslissing om een koper te zoeken, onder begeleiding van de Amerikaanse zakenbank JPMorgan. Agfa HealthCare geldt als het rendabelste onderdeel van Agfa: de winst ligt een stuk hoger dan die van de resterende chemieactiviteiten.

Nu combineren we met wat overdrijving Google en Arcelor onder één dak.
Christian Reinaudo
CEO Agfa

Toch werd de tak afgezonderd, officieel om die meer groeikansen te geven en een betere toegang tot financiering. Tegelijk wil Agfa meer aandeelhouderswaarde creëren. Daar speelt mogelijk mee dat de Duitse activistische aandeelhouder AOC aandringt op maatregelen. AOC heeft 13,4 procent van Agfa in handen en levert met Klaus Röhrig ook de voorzitter van de raad van bestuur. AOC is gewonnen voor een verkoop. 

De opdeling houdt steek, zei CEO Christian Reinaudo vorig jaar. 'Omdat de twee een totaal verschillend bedrijfsmodel hebben. Nu combineren we met wat overdrijving Google en Arcelor onder één dak.' 

Compugroup

Volgens Reuters worden de biedingen in de eerste ronde dinsdag verwacht. Agfa rekent op dossiers van sectorgenoten en investeringsgroepen. Bij de gegadigden zit mogelijk de Duitse branchegenoot Compugroup, die drie jaar geleden al eens een poging deed om heel Agfa in te lijven. Dat ging toen niet door wegens de zware pensioenlasten die Agfa torst. 

Ook de Franse concurrent Dedalus zal mogelijk een bod indienen. Achter Dedalus gaat de private-equitygroep Ardian schuil. Het Nederlandse Philips liet eerder weten geen belangstelling te hebben.

Aan de kant van de durfkapitaalverschaffers wordt ook rekening gehouden met interesse van namen als KKR, Permira en Advent. 

Multiple

Agfa Healthcare boekt dit jaar naar verwachting een brutobedrijfswinst (ebitda) van 50 miljoen euro. Een verkoop kan volgens Reuters gebeuren tegen een multiple van 14 à 15 maal dat bedrag. Dat geeft een verkoopprijs die kan oplopen tot 750 miljoen euro. Dat is meer dan de schatting van de analisten van mei. Die hadden het over 450 tot 500 miljoen euro. 

Bij Agfa viel dinsdagavond niet meteen een reactie op te tekenen. De groep liet eerder enkel weten dat het verkoopproces van start zou gaan in de herfst.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud