'Visa en Mastercard heroverwegen deelname aan Facebooks munt'

De toekomst van libra, de virtuele munt van Facebook, wordt almaar onzekerder. ©AFP

De twee kredietreuzen aarzelen over hun deelname omdat de libra wereldwijd onder vuur ligt van autoriteiten en toezichthouders.

Facebook maakte in juni bekend dat het midden volgend jaar een nieuwe digitale munt, de libra, wereldwijd wil lanceren. 

De sociaalnetwerkreus krijgt daarbij de hulp van bijna dertig bedrijven, waaronder de financiële dienstverleners Visa, Mastercard, de e-commercebedrijven Lyft en Spotify en private-equityfondsen. 

Maar sinds de aankondiging kwam de libra almaar meer onder vuur te liggen van overheden, toezichthouders en centraal bankiers. En dat zowel in de VS als in Europa. Ook de Amerikaanse president Donald Trump sprak zich al uit tegen de digitale munt.

Toezichthouders vrezen dat de munt concurrentieverstorend zal werken voor echte valuta's, zoals de euro, de dollar en de yen. Ook worden vraagtekens geplaatst bij de privacy en het eventueel gebruik voor witwassen of de financiering van terrorisme.

Genève

Die tegenkanting heeft enkele partners - die elk minstens 10 miljoen dollar moeten bijdragen aan het project - aan het denken gezet, meldt The Wall Street Journal. Visa, Mastercard en PayPal heroverwegen hun deelname, hoorde de krant van bronnen. Volgens hen weigerden toplui van de bedrijven publiekelijk hun steun uit te spreken voor de libra. 

Of partners ook officieel afhaken, komen we misschien morgen te weten. Dan roept Facebook toplui van zijn partners bijeen in Washington. En op 14 oktober worden ze in Genève, waar de libra wordt beheerd, verwacht om het charter te bespreken en een raad van bestuur aan te duiden. 

Facebook onthulde de libra als een potentiële manier om het hele financiële systeem te veranderen. Zo kan er geld mee worden verstuurd zonder tussenkomst van banken, ook naar andere landen. In China deed de internetreus Tencent iets soortgelijk door betalingen toe te voegen aan zijn populaire chatapp WeChat.

Opsplitsing

Facebook-topman Mark Zuckerberg ging onlangs tegenover medewerkers uitgebreid in op de kritiek op de libra, bleek uit recent uitgelekte opnames van zijn toespraak. Hij suggereerde dat hij er met de toezichthouders wel uit zal komen.

'Zuck' zei zich ook hevig te zullen verzetten tegen het plan van de Amerikaanse presidentskandidaat Elizabeth Warren om grote techbedrijven op te splitsen, mocht zij worden verkozen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud