start-ups

Vlaamse regering steekt extra geld in techfonds van Imec

Mealhero is een van de bedrijven onder de vleugels van imec.istart. Het ontwikkelde een slimme stomer voor diepvriesmaaltijden. ©Studio Dann

Imec.istart Fund krijgt 14,4 miljoen euro extra voor steun aan start-ups.

Imec.istart werd negen jaar geleden in gang gezet om startende techbedrijven een duw in de rug te geven. Op die manier hebben 215 start-ups begeleiding gekregen en zijn 1.700 jobs gecreëerd.

Sinds 2017 heeft dat een verlengstuk gekregen met het investeringsfonds imec.istart Fund dat bij de start 12,5 miljoen euro meekreeg van Vlaanderen, Imec, ING, BNP Paribas Fortis, Cronos Groep en Telenet.
De geschiedenis leert dat elke euro die het fonds heeft geïnvesteerd, gepaard gaat met 24 euro kapitaal van andere investeerders.

Dat fonds krijgt nu 14,4 miljoen euro extra kapitaal ter beschikking, waarvan 1,7 miljoen euro van de Vlaamse regering, de rest van de andere stichtende partners.

Bovendien wordt het fonds omgevormd tot een ‘evergreen’ fonds. Dat betekent dat inkomsten uit de verkoop van bedrijven niet worden uitgekeerd maar terugvloeien naar nieuwe start-ups.

Het fonds stopte al 80 bedrijven geld toe. Drie ervan zijn intussen bankroet, en in drie dossiers werd een uitstap gerealiseerd. Een van de markantste succesverhalen is dat van Deliverect, dat een softwareplatform ontwikkelde om bestellingen via thuisleverdiensten te integreren in het kassasysteem van horecabedrijven. Het bedrijf haalde eerder dit jaar nog 16 miljoen euro op.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud