Vlaamse snelgroeier in telecom zet eerste stappen in Frankrijk

Daan De Wever richtte Destiny in 2008 op samen met zijn broer Samuel. ©brecht van maele

Destiny, de Zaventemse aanbieder van telecom in de cloud, zet zijn eerste stappen in Frankrijk. Het neemt de sectorgenoot OpenIP over en laat zo de centen van zijn gloednieuwe aandeelhouder Apax rollen.

Nauwelijks twee weken geleden stapte het Franse investeringsfonds Apax in het Zaventemse bedrijf van de broers Daan en Samuel De Wever, en dinsdag wendt het die nieuwe middelen - er was sprake van een oorlogskas van 150 miljoen euro - al meteen aan voor alweer een overname. Destiny gaat voor het eerst de Franse markt op door de sectorgenoot OpenIP over te nemen. Daarmee realiseert het zijn lang aangekondigde expansie buiten de Benelux. 

DESTINY

> Opgericht in 2008 door Daan en Samuel De Wever.
 Medewerkers: 220.
 Omzet: 65 miljoen euro (2019).
 Ebitda: 15 miljoen euro.
Klanten: Katoen Natie, Standaard Boekhandel, Interparking, ZEB, McDonald’s, Decathlon, Democo, Facq, Schoenen Torfs.

OpenIP, opgericht in 2005 door Laurent Silvestri, is een 'unified communications provider', net als Destiny een aanbieder dus van een geïntegreerd communicatieplatform vanuit de cloud. Het Franse bedrijf beschikt over een netwerk van meer dan 1.300 IT- en telecomintegratoren en -partners en over een e-businessplatform om IT-, telecom- en cloudoplossingen aan te bieden.

OpenIP groeit 30 tot 40 procent per jaar, en haalt, net als Destiny, een brutobedrijfswinstmarge van 20 procent, op een omzet van 14 miljoen euro. Hoeveel Destiny voor het bedrijf betaalt, wordt niet bekendgemaakt. Silvestri zet een klein deel van de opbrengst om in aandelen Destiny. 

'Wat wij al lang in België en Nederland doen, doet OpenIP in Frankrijk', zegt Daan De Wever. 'We zijn al bezig met deze overname van voor de instap van Apax. Het klikte gewoon erg goed met Laurent, die helemaal op dezelfde golflengte zit over de aanpak van de relatief jonge markt van cloudtelecom.'

Beloftevol

Destiny, dat in 2015 werd uitgeroepen tot Beloftevolle Onderneming van het Jaar, biedt kleine en middelgrote ondernemingen een alternatief voor de klassieke telefooncentrale. Doordat de telefoniediensten worden beheerd op een platform in de cloud kunnen daaraan veel andere diensten (agendaplanning, beveiliging...) worden gekoppeld.

Destiny slaat de brug tussen telecom en IT. Het laat vaste en mobiele telefonie naadloos in elkaar overlopen, maar ze kunnen ook gekoppeld worden aan internet, web- en videoconferencing en toepassingen als de chatdienst Slack.

Bekende klanten zijn ZEB, Würth, Katoen Natie, Interparking en Democo. Proximus, Telenet en enkele kleinere spelers vormen de concurrentie, maar in het segment van de middelgrote ondernemingen is Destiny de grote slokop.

Groeistrategie

Destiny groeide de voorbije jaren snel door zijn buy-and-buildstrategie, een mix van snel op elkaar volgende overnames en organische groei van 15 tot 20 procent per jaar. Dit jaar zal het een omzet halen van 65 miljoen euro, komende van 42 miljoen euro in 2018.

Met de overname van OpenIP zal dat 80 miljoen worden, met meer dan 300 werknemers. Daan De Wever verklaarde eerder al dat hij binnen drie tot vijf jaar naar een omzet van 200 miljoen euro wil groeien.

De Wever ziet die groei in de eerste plaats in Frankrijk. 'In België is onze groeistrategie voltooid. In Nederland zie ik nog wel wat mogelijk, maar we willen ons nu vooral op Frankrijk richten. Daar hebben veel middelgrote bedrijven nog een klassieke telefooncentrale. En de wereld van cloudcommunicatie is er nog heel versnipperd, waardoor de overnameprooien voor het grijpen liggen. Het zal dus niet de laatste overname zijn in Frankrijk. Later willen we ook naar Spanje en Duitsland.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud