Voetbaltechnologie van EVS krijgt fiat van FIFA

©Photo News

Het Belgische techbedrijf EVS ontwikkelde een nieuwe manier, op basis van artificiële intelligentie, om heel accuraat buitenspellijnen te trekken.

EVS voegt een extra functionaliteit toe aan zijn videorefsysteem Xeebra. Het systeem trekt nu ook buitenspellijnen door artificiële intelligentie los te laten op videobeelden. EVS heeft zijn buitenspeltechnologie getest tijdens wedstrijden van de Spaanse voetbalclubs Getafe en Leganes waarbij veertig situaties onder de loep werden genomen. Op basis daarvan heeft de FIFA de technologie gecertifieerd. 

Daarmee heeft EVS een nieuwe troef in handen om marktaandeel te winnen. EVS lanceerde Xeebra enkele jaren geleden op de markt als een tool om situaties op het voetbalveld te analyseren en scheidsrechterlijke beslissingen te ondersteunen. Een VAR-systeem dus, Video Assistant Referee, met onder meer ook geintegreerde doellijntechnologie en de mogelijkheid om beelden snel te herbekijken. 

Xeebra wordt al gebruikt in de Spaanse voetbalcompetitie La Liga. Op de thuismarkt daarentegen moest het het contract voor de Jupiler League aan een concurrent (Evertz) laten. De grootste concurrent is Hawk-Eye, een van oorsprong Brits bedrijf dat nu onderdeel is van Sony. Hawk-Eye is een begrip geworden in de tennis- en cricketwereld maar heeft intussen ook de voetbalsport veroverd.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud