M/V van de dag

Voormalige Apple-chef gaat datingapp Tinder leiden

Renate Nyborg

Als allereerste vrouw komt de Noors-Nederlandse Renate Nyborg aan het hoofd van de populaire app Tinder. De voormalige Apple-chef moet meer gebruikers matchen aan het betalende aanbod van de datingapp.

Het management van het Tinder-moeder­bedrijf Match Group heeft de aanstelling van Renate Nyborg als nieuwe CEO bezegeld. De vrouw met Noors-Nederlandse roots volgt Jim Lanzone op. Hij verkast naar het ietwat verguisde internet­bedrijf Yahoo.

Nyborg is nog geen jaar aan boord bij Tinder, maar heeft er al een bloeiende carrière opzitten. Na haar filosofiestudies aan de prestigieuze universiteit van Cambridge ging ze aan de slag als onderzoekster bij een financiële dienstverlener. ‘Het betaalde goed, maar interesseerde me niet echt’, gaf Nyborg later toe. Een loopbaancoach van dat bedrijf wees haar op een verborgen passie: mobie­le telefoons.

Het betaalde goed, maar interesseerde me niet echt.
Renate Nyborg
De nieuwe Tinder-CEO over haar eerste job

Er volgden tal van korte omzwervingen voor Nyborg als jonge twintiger in dienst trad bij DMG Media, de Britse uitgever van de bekende tabloid Daily Mail en de gratis krant Metro. Als verantwoordelijke voor de mobile business overzag ze de uitrol van zeventig mobiele apps. Na een goed jaar werd ze weggeplukt door Edelman, een van de grootste communicatiebureaus ter wereld. Ze was amper 24 jaar toen ze als jongste leidinggevende opeens 15 mede­werkers onder zich kreeg.

De essentie

  • Renate Nyborg vat maandag haar eerste werkdag aan als nieuwe topvrouw van de datingapp Tinder.
  • De Noors-Nederlandse vrouw werkte onder meer bij Daily Mail-uitgever DMG Media, een van de grootste communicatiebureaus ter wereld, en bij Apple.
  • Vooral die laatste ervaring komt van pas bij haar voornaamste uitdaging: meer betalende klanten werven voor Tinder.

Het langst bleef ze hangen bij Apple, waar ze vier jaar de Euro­pese scepter zwaaide over de App Store en bijbehorende abonnementdiensten. Die ervaring bracht haar naar Tinder, waar ze haar expertise in mobiele apps mag botvieren.

Ondanks - of eerder dankzij - de aanhoudende lockdowns tekende de datingapp serieuze groeicijfers op. ‘Tegenover februari 2020 verstuurden gebruikers 19 procent meer berichten’, schreef Nyborg deze zomer deze zomer op haar professionele blog. In het tweede kwartaal van 2021 steeg de omzet van Tinder met 26 procent op jaarbasis, tot 399 miljoen dollar (340 miljoen euro). Extra hoop­gevend: het aantal mensen dat betaalt voor de diensten van Tinder-­moeder Match Group nam met 15 procent toe, tot 15 miljoen.

399
miljoen dollar
In het tweede kwartaal van 2021 steeg de omzet met 26 procent, tegenover het tweede kwartaal van 2020.

Toegegeven, met 75 miljoen actieve gebruikers is er nog groeimarge om mensen te overtuigen om zich pakweg Tinder Plus of Tinder Gold aan te schaffen. Die betalende diensten moeten ge­bruikers nog sneller een date op­leveren, want bij Plus kan je eindeloos naar links of rechts swipen. Wie Tinder Gold heeft, kan zelfs meteen zien welke gebruikers jou zien zitten.

Als appadept is het voor Nyborg zaak nog meer lovebirds aan (het betalende aanbod van) Tinder te matchen. Haar verleden bij Apple - toch de techkampioen in abonnementen en betalende diensten - moet daarbij van pas komen. Dat de ambities stevig zijn, beschrijft ze op haar blog. ‘Ik geloof dat de komende vijf jaar bij Tinder een uniek moment in de tech­geschiedenis zullen vormen.’

Nyborgs geloof in Tinder heeft mogelijk ook te maken met haar eigen ervaringen. De kersverse CEO heeft haar relatie te danken aan haar werkgever. ‘Ik leerde mijn man vijf jaar geleden kennen via Tinder. Eigen­lijk had ik nooit ver­legen moeten zijn om het te proberen, maar dat was ik wel. Techno­logie heeft onze harten en verlangens niet veranderd. Het heeft alleen een wereld van nieuwe mogelijkheden geopend voor hoe we mensen kunnen ontmoeten’, schreef ze daarover op haar blog.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud