Advertentie

Vopak gaat werknemers overal volgen via sensoren

Een Vopak terminal in Rotterdam ©ANP

Het Nederlandse Vopak gaat elektronische pasjes testen die elke beweging van werknemers én bezoekers volgen. Of het systeem in België wordt uitgerold, wil het bedrijf niet zeggen.

Vopak , een van de grootste tankopslagbedrijven er wereld, gaat op één fabriekslocatie in Nederland een volgsysteem testen dat elke stap van werknemers én bezoekers via elektronische pasjes en sensoren continu volgt.

Het bedrijf zal niet alleen kunnen zien waar mensen lopen, maar ook of ze liggen of staan, op welke hoogte ze zich bevinden en of ze een werkvergunning hebben, zo schrijft het Financieele Dagblad. Het pasje signaleert zelf als de drager op de grond ligt. Er komt nog een update die de sensoren geschikt maakt om geluid op te nemen. 

Vopak is het eerste bedrijf dat in Nederland zo'n systeem test. De test zou in januari plaatsvinden. 'Het doel is te kijken of die pasjes kunnen bijdragen aan de veiligheid', zegt het beursgenoteerde tankopslagbedrijf. 'Vanzelfsprekend zullen privacy en de regelgeving onderdeel uitmaken van de test.' De pasjes worden aan het einde van de werkdag gewist en de gegevens worden alleen anoniem bekeken. Meer wil het bedrijf niet kwijt.

Of het systeem op termijn ook in ons land kan worden ingevoerd? Ook daar wil Vopak niet op ingaan. De opslaggigant heeft in de haven van Antwerpen bijna 800.000 m3 tanks staan voor de opslag en overslag van vloeibare chemicaliën, gassen en olieproducten staan. Onlangs kondigde Vopak nog een extra investering aan op de Antwerpse Linkeroever. Het telt hier meer dan 500 werknemers.

Privacy

Volgens Cees den Breejen, de voorzitter van de ondernemingsraad van Vopak, maakt het personeel zich zorgen over de privacy. 'Waar loopt iemand, zit hij op de wc? Wat gaat het bedrijf doen met die data?'

'Er is één gouden regel: de maatregel mag niet verder gaan dan wat je als bedrijf strikt noodzakelijk acht'.
Anouk Focquet
Privacy juriste bij advocatenkantoor Contrast

'Het klinkt alsof het bedrijf op vlak van privacy heel ver gaat', zegt Anouk Focquet van het advocatenbureau Contrast, gespecialiseerd in privacy en dataprotectie. 'Een beetje big brother toch. Voor zulke systemen is er één gouden regel: de maatregel mag niet verder gaan dan wat je als bedrijf strikt noodzakelijk acht. Dan blijft nog de vraag of het belang van het bedrijf te zwaar doorweegt op het privacyrecht van de werknemer op de werkvloer. De maatregel moet proportioneel blijven in functie van het te bereiken doel. Dat is een erg moeilijke oefening.'

Het is volgens Focquet heel belangrijk om ad hoc aan te geven wat je met die verkregen gegevens doet, hoe je de mensen informeert en hoe je bepaalt welke mensen en welke plaatsen je aan het systeem onderwerpt.

Kortrijk

Het veiligheidsargument van Vopak is volgens Focquet heel subjectief. 'In een haven kan dat een heel andere connotatie hebben dan ergens anders. Een bedrijf kan bijvoorbeeld maatregelen inroepen omdat in een haven bezorgdheid heerst over cocaïnehandel. Je moet een juiste balans vinden tussen het belang van het bedrijf en de impact op de privacy van de werknemer.'

Belgische bedrijven die 'pilootprojecten' willen invoeren met een mogelijke impact op de privacy, winnen volgens Focquet het best advies in bij de gegevensbeschermingsautoriteit GBA. 'Die gaf ook advies bij de beslissing van de stad Kortrijk om via big data van Proximus en MasterCard het koopgedrag van toeristen te analyseren.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud