VS dreigen Alibaba en landgenoten uit Wall Street te verbannen

©Bloomberg

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft woensdag ingestemd met een wet die beurshandel in Chinese bedrijven onmogelijk maakt als die geen inkijk geven in hun boeken.

De nieuwe wet, die nog moet worden ondertekend door de Amerikaanse president Donald Trump, geeft Chinese ondernemingen en hun revisoren drie jaar de tijd om inzage te geven in hun boeken.

Halen ze die deadline niet, dan kan de Amerikaanse overheid verbieden dat nog in de aandelen kan worden gehandeld. In zo’n scenario hebben de Chinese bedrijven twee opties: van de beurs vertrekken of verhuizen naar een andere aandelenmarkt buiten de Verenigde Staten.

Exit voor Wall Street-Chinezen

Dat zou betekenen dat onlinegiganten zoals Alibaba en JD. com, die een zestal jaar geleden naar Wall Street trokken en veel Amerikaanse beleggers wisten te verleiden, andere oorden moeten opzoeken.

Al hebben sommige 'Wall Street-Chinezen' de afgelopen maanden al een uitwijkmogelijkheid gezocht. Alibaba en Yum China, de uitbater van de Kentucky Fried Chicken-fastfoodketen in China, vroegen de voorbije zomer nog een tweede beursnotering aan in Hongkong.

Amerikaanse frustratie

Amerikaanse beleidsmakers zitten al enkele jaren verveeld met het feit dat grote Chinese bedrijven veel geld kunnen ophalen door naar de beurs te trekken in de VS, maar toezichthouders doorgaans geen inzage geven in hun cijfers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud