VUB en spin-off Axiles Bionics krijgen 2 miljoen voor robotvoet

De robotvoet van de VUB-spin-off Axiles Bionics. ©Axiles Bionics

BruBotics, het VUB-onderzoekscentrum in menselijke robotica, gaat een nieuwe samenwerking aan met VUB-spin-off Axiles Bionics, die een sterk verbeterde voetprothese ontwikkelt.

In hun zoektocht naar een volgende generatie van bionische prothesen voor mensen met geamputeerde onderste ledematen krijgen BruBotics en Axiles Bionics, een VUB-spin-off die begin vorig jaar werd opgericht, 2 miljoen euro steun van Innoviris, het instituut ter bevordering van het wetenschappelijk onderzoek en de innovatie van het Brussels Gewest.
Op basis van jaren onderzoek van BruBotics naar geavanceerde robotica, artificiële intelligentie en menselijke biomechanica ontwikkelde Axiles Bionics een robotvoet die het leven van mensen met een voetamputatie aangenamer moet maken.

De start-up wordt geleid door de fysicus Pierre Cherelle, die doctoreerde in een VUB-onderzoeksgroep die de interactie tussen mensen en robots bestudeert. De robotvoet is nog niet op de markt, maar er worden al prototypes getest. De start-up haalde in september vorig jaar 2,4 miljoen euro kapitaal op.

Handicaps overwinnen
‘Binnen onze visie van AI en robotica voor het algemeen belang is het belangrijk dat ons onderzoek niet in het lab blijft, maar zowel wordt gebruikt om maatschappelijke uitdagingen op te lossen als om nieuwe economische markten te creëren. De verdere samenwerking met Axiles Bionics is een belangrijke stap om handicaps te overwinnen’, zegt professor Bram Vanderborght, het hoofd van BruBotics.
BruBotics en Axiles Bionics willen samen van Brussel een expertisecentrum maken in intelligente bionische technologieën.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud