Waakhonden VS verscherpen toezicht op Amazon en Google

Elizabeth Warren, die kandideert voor het Amerikaanse presidentschap, voert campagne rond het opbreken van de grote techbedrijven. ©Photo News

De Amerikaanse regulatoren hebben een deal gesloten om gerichter het toezicht op Amazon en Google te organiseren en hun mogelijke te grote marktdominantie tegen te gaan.

Dat meldt het Amerikaanse nieuwsmedium The Washington Post, dat overigens in handen is van Amazon-eigenaar Jeff Bezos.

De marktwaakhond Federal Trade Commission (FTC) zal het toezicht op Amazon voor zijn rekening nemen, terwijl het Amerikaanse ministerie van Justitie de focus richt op Google.

De taakverdeling kan een voorbode zijn van een onderzoek naar de dominante marktpositie van beide bedrijven. Eerder dit jaar richtte de FTC al een taskforce op rond big tech.

Amazon heeft in de VS met zijn webwinkel een groot deel van de onlineretailmarkt in handen. Daarnaast kocht het de supermarktketen Whole Foods, heeft het zijn eigen digitale assistent met bijbehorende slimme speakers, muziek- en videostreamingdienst en draaien veel websites op de servers van Amazon.

Elizabeth Warren

De kritiek op beide ondernemingen en andere techbedrijven zoals Facebook en Apple neemt in de Verenigde Staten toe. De techgiganten zouden te veel macht hebben en te weinig gereguleerd worden. Voorheen was het vooral de Europese Commissie die het voortouw nam, met boetes voor Google wegens oneerlijke concurrentiepraktijken.

Senator Elizabeth Warren, een outsider in de race om de Democratische nominatie voor de presidentsverkiezingen van november 2020, voert actief campagne voor een opdeling van grote techbedrijven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud