Waalse technologieparel EVS ontgoochelt opnieuw

Het hoofdkwartier van EVS in Seraing. ©BELGA

De resultaten van de beeldserverfabrikant bleven in het tweede kwartaal ver onder de verwachtingen. Enig lichtpunt: een goed gevuld orderboek.

EVS  sloot het tweede kwartaal af met een omzet van 21,2 miljoen euro, een kwart minder dan het jaar ervoor. De bedrijfswinst smolt weg tot amper 0,5 miljoen euro, tegenover 7,9 miljoen in het tweede kwartaal van vorig jaar. De ebit-marge (de bedrijfswinst ten opzichte van de omzet) bedraagt 2,3 procent.

'De lage operationele winstgevendheid van de eerste zes maanden is voornamelijk te wijten aan de lage omzet tijdens de periode, gecombineerd met een minder gunstige productmix', stelt financieel directeur Yvan Absil in het persbericht over de resultaten. Hij geeft geen details over die minder gunstige productmix - EVS staat analisten en beleggers deze namiddag nog te woord.

De Luikse technologiegroep blijft met die resultaten ver onder de analistenverwachtingen. Ze gingen gemiddeld uit van een kwartaalomzet van 24,6 miljoen euro en een bedrijfswinst van 2,7 miljoen. Het beurshuis KBC Securities was zelfs iets optimistischer.

Ook in het eerste kwartaal ontgoochelde EVS al. De omzet zakte toen naar 22,8 miljoen euro (-7%). De bedrijfswinst daalde met dik 60 procent, van 4,9 naar 1,9 miljoen euro. Beleggers straften EVS toen genadeloos af voor die zwakke jaarstart: het aandeel dook meer dan 17 procent lager.

 

Lichtpuntje

Het enige lichtpunt voor EVS is het orderboek voor de rest van het jaar. Met 44,1 miljoen euro is dat meer gevuld dan verwacht (40,7 miljoen). EVS heeft ook al voor 8,3 miljoen euro bestellingen 'voor 2019 en de volgende jaren'. Dat is echter minder dan waar de analisten tot nu toe op rekenden.

Dankzij dat beter dan verwachte orderboek blijft EVS bij zijn - verlaagde - omzetprognose voor heel het jaar. Het rekent nog steeds op 115 à 130 miljoen euro omzet. Een prognose die intussen zelfs aan de onderkant behoorlijk ambitieus oogt, aangezien de Luikenaars over de uiterst zwakke eerste helft van het jaar slechts 44 miljoen omzet draaiden.

Ter herinnering: EVS zit sinds vorige maand zonder CEO. Muriel De Lathouwer vertrok toen 'in onderling overleg'. Voorzitter Pierre De Muelenaere (ex-Iris) vervangt haar tijdens de zoektocht naar een nieuwe topman of -vrouw.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud