Advertentie

Wallonië neemt Caterpillar-site over voor 1 euro

©BELGA

Vanaf april zouden de eerste arbeiders van de werfmachinefabrikant de fabriek in Gosselies verlaten.

De Waalse regering heeft een akkoord bereikt met de directie van Caterpillar om de site van de fabriek in Gosselies, nabij Charleroi, over te nemen voor een symbolische euro. Dat heeft de Waalse minister-president Paul Magnette maandagmiddag aangekondigd tijdens een persconferentie. De verkoop van de site zou afgerond moeten zijn in de zomer van volgend jaar. Het terrein dat Wallonië nu in handen krijgt, stond voor 143 miljoen euro in de boeken van Caterpillar. Maar volgens de Waalse regering kan de totale waarde oplopen tot 500 miljoen euro.

Sociaal plan

De aankondiging komt er enkele uren nadat de vakbonden en de directie van Caterpillar de onderhandelingen afrondden over het sociaal plan dat eerder deze maand was bereikt bij de werfmachinebouwer.  De Amerikaanse directie van Caterpillar kondigde in september vorig jaar aan dat het zijn fabriek in het Waalse Gosselies ging sluiten. Een zware klap, want met 2.200 arbeiders gold Caterpillar als een van de sterkhouders van de Waalse economie. 

Volgens het sociaal plan dat eerder deze maand werd bereikt mogen de werknemers die 55 of ouder waren toen de sluiting werd aangekondigd, met vervroegd pensioen. Er moeten wel nog 200 machines worden gemaakt voor de fabriek definitief sluit. 

Vertrekgolven

Nu het akkoord formeel is, zullen de eerste arbeiders de fabriek verlaten. De eerste vertrekgolf wordt al in april voorzien.  Dan zullen 528 arbeiders en 102 bedienden weggaan.  In mei en juni volgen dan nog twee grote vertrekgolven. Eind 2017 zouden er maar enkele honderden werknemers meer zijn. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud