opmerkelijk

Wegwerpsensor verwittigt wanneer luier nat is

Amerikaanse onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om een spotgoedkope sensor te integreren in wegwerpluiers.

Onderzoekers van het Amerikaanse instituut MIT ontwikkelden de sensor op basis van de bekende RFID-technologie, die ook gebruikt wordt voor het tellen of beveiligen van winkelgoederen. De sensor kan geïntegreerd worden onder de laag hydrogel die in wegwerpluiers wordt gebruikt om de urine te absorberen.

Wanneer een kind in de luier plast, zet de gel uit en wordt hij licht elektrisch geleidend, waardoor de sensor een radiosignaal stuurt dat tot een afstand van een meter kan worden opgevangen door een ontvanger. Die ontvanger kan bijvoorbeeld in een bedje van de baby of peuter worden ingebouwd.

Volgens MIT is het grote voordeel van de techniek dat de sensoren zo goedkoop zijn dat ze standaard in wegwerpluiers kunnen worden voorzien. De kostprijs wordt op minder dan 2 dollarcent geraamd.

Procter & Gamble, het bedrijf achter het luiermerk Pampers, bracht vorig jaar ook al een sensor op de markt die zegt wanneer een luier verschoond moet worden. Dat systeem, ontwikkeld in samenwerking met Alphabet-dochter Verily, is evenwel omslachtiger omdat dezelfde sensor telkens op een nieuwe luier moet worden bevestigd.

MIT zegt dat slimme luiers op termijn ook kunnen helpen om gezondheidsproblemen als constipatie of incontinentie op te sporen. 'De nieuwe sensor kan erg nuttig zijn voor neonatale afdelingen waar ze meerdere baby's tegelijk moeten verzorgen', klinkt het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud