WhatsApp verplicht datadelen met Facebook, maar niet in Europa

©Photo News

Vanaf 8 februari gaat WhatsApp meer gebruikersdata uitwisselen met moederbedrijf Facebook. Maar Europa blijft buiten schot, omdat onze privacyregels strenger zijn.

Wie woensdagavond laat of donderdagochtend WhatsApp opende, kreeg normaal een melding te zien over een update van de gebruiksvoorwaarden. Hoeveel impact die update op gebruikers heeft, hangt af van waar ze wonen. In Europa gelden strengere privacyregels, waardoor moederbedrijf Facebook een deel van zijn plannen hier niet kan doorduwen.

Internationaal - buiten Europa - heeft de update impact op drie domeinen: het verwerken van gebruikersdata, de manier waarop bedrijven Facebook-diensten kunnen gebruiken om hun WhatsApp-gesprekken op te slaan en te beheren, en hoe WhatsApp gaat samenwerken met Facebook om bepaalde diensten van het moederbedrijf in de app te integreren.

In Europa slaat de update van de gebruiksvoorwaarden alleen op die laatste twee domeinen. Er verandert dus niet zo gek veel voor Belgen. De 'OK' waar u misschien vanmorgen op klikte, regelt vooral hoe derde bedrijven met uw gegevens moeten omgaan als u beslist ermee te WhatsAppen. De bijgewerkte voorwaarden moeten het bedrijven makkelijker maken WhatsApp te gebruiken als communicatiemiddel.

Datadelen

Elders heeft de update van WhatsApp een grotere impact. Internationaal gaat WhatsApp vanaf 8 februari meer gebruikersdata delen met Facebook. Het doel: 'beter begrijpen hoe onze en hun diensten worden gebruikt', 'diensten verbeteren', 'suggesties aanreiken voor u', 'features en content personaliseren', en - uiteraard - 'relevante advertenties en aanbiedingen tonen op alle Facebook-producten'.

Een betoger tegen Facebook, met het hoofd van CEO Mark Zuckerberg, vraagt om meer regulering. ©AFP

WhatsApp deelt internationaal al langer gebruikersdata met Facebook - ondanks aanvankelijke beloftes dat het dat nooit zou doen. Hoewel die gegevenstransfer toen automatisch werd ingesteld, hadden alerte gebruikers de kans zich daarvoor af te melden via een opt-out. Die optie bestaat vanaf 8 februari niet meer. Wie niet instemt, kan de app niet meer gebruiken.

Dat die verdere erosie van de privacy hier niet op gaat, is te danken aan Europa. De Europese mededingingsautoriteiten stelden bij de overname van WhatsApp in 2014 als voorwaarde dat er geen gegevens uitgewisseld mochten worden tussen de verschillende platformen.

En zelfs als die voorwaarde niet was opgelegd, kon WhatsApp niet zomaar onze arm omwringen, zoals het dat doet bij internationale gebruikers, zegt privacyexperte Nele Somers van advocatenkantoor Artes. 'De GDPR bepaalt immers dat toestemming vrij moet worden verkregen, hetgeen betekent dat de toestemming niet kan worden afgedwongen en op elk moment moet kunnen worden ingetrokken zonder dat hieraan een sanctie gekoppeld is. Als de weigering leidt tot de ontzegging van diensten, dan kan de toestemming niet worden beschouwd als vrijelijk gegeven.'

Dat alles wil niet zeggen dat er in Europa géén data stromen tussen WhatsApp en Facebook, merkt Somers nog op. 'Maar Facebook mag die data niet gebruiken voor eigen gewin, zoals voor advertenties. Enkel om bijvoorbeeld bepaalde diensten te kunnen integreren.'

Controverse

De beslissing deze update van de gebruiksvoorwaarden internationaal door te duwen wordt niet warm onthaald. Niet alleen de kleine gebruikers morren, ook Tesla-baas Elon Musk liet via Twitter van zich horen. 'Gebruik Signal', riep hij mensen droogjes op, verwijzend naar Whatsapps meer privacyrespecterende concurrent.

De timing van de ingreep is hoe dan ook opmerkelijk. Facebook is in een juridisch steekspel verwikkeld over zijn toekomstvisie. In september vorig jaar spanden de Amerikaanse overheid en 48 staten een rechtszaak aan tegen de groep in een poging de verschillende megaplatformen van het bedrijf - Facebook, Messenger, Instagram en WhatsApp - op te breken. De enorme schaal van de mastodont verhindert de concurrentie te veel, is de redenering.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud