Winstmachine Amazon draait op volle toeren

©REUTERS

De digitale reus Amazon.com voldeed in zijn eerste kwartaal netjes aan alle verwachtingen van Wall Street. De aanhoudende groei van zijn cloudpoot AWS is een boost voor de winstgevendheid van het concern.

Met een omzet van 59,7 miljard dollar in zijn eerste kwartaal wipt Amazon  perfect over de lat die analisten hadden klaargelegd. De omzetgroei was het sterkst in de steeds verder groeiende dienstentak, die met 25,4 miljard dollar bijna even groot wordt als de verkoop van producten (34,2 miljard).

Maar de kwaliteit van de groei wordt vooral lager in de resultatenrekening duidelijk. Amazon kan zijn kosten netjes onder controle houden en komt zo tot een meer dan verdubbeling van zijn bedrijfswinst en zijn nettowinst. Die laatste graadmeter klokt af op 3,56 miljard dollar. Bij volledige verwatering komt dat neer op 7,09 dollar per aandeel, tegenover 3,27 dollar in het eerste kwartaal van 2018. Analisten hadden gemiddeld slechts 4,7 dollar verwacht.

In zijn verwachtingen voor het tweede kwartaal is de webreus uit Seattle weliswaar iets minder positief dan verwacht. Het bedrijf voorspelt een omzet van 59,5 tot 63,5 miljard dollar en een bedrijfswinst tussen 2,6 en 3,6 miljard dollar. Het middelpunt van beide vorken ligt iets onder de consensus van Wall Street.

1.000 miljard

In de nabeurshandel leek het aandeel donderdagavond geen potten te breken, met een winst van ongeveer één procent. Het ziet er niet naar uit dat Amazon vrijdag het voorbeeld van Microsoft  zal volgen en door de kaap van 1.000 miljard dollar beurswaarde zal knallen. Daarvoor is een koerswinst van zowat 6 procent vereist.

Dat de winst zo ver boven de verwachting uitkomt, is nochtans een signaal dat de winstmarges van Amazon sterk toegenomen zijn. Het ‘ecosysteem’ van Amazon draait dan ook op volle kracht: het bedrijf trekt steeds meer klanten naar zijn e-commerceplatform, wat op zijn beurt meer handelaars en dienstenaanbieders met zich meebrengt die commissies afdragen en advertentie-inkomsten genereren. De inkomsten uit reclame groeiden met 33,7 procent tot 2,7 miljard dollar.

Ook de sterke groei van de clouddiensten is een stevige winstmotor. Amazon Web Services (AWS), de afdeling die serverruimte en rekenkracht verhuurt aan bedrijven, zag de omzet met 41,1 procent klimmen tot 7,7 miljard dollar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud