Wolken aan de horizon voor Amazon

©REUTERS

De internetreus boekte recordresultaten over het boekjaar 2018, maar een mogelijke groeivertraging in India geeft topman Jeff Bezos kopzorgen.

Amazon gaf drie maanden geleden aan dat het voor het laatste kwartaal van 2018 minder omzetgroei verwacht. Dat komt onder andere omdat de overname van de biosupermarktketen Whole Foods in 2017 de omzetcijfers na vier kwartalen niet meer stut.

Het bedrijf meldde eind december wel dat het een uitstekend ‘vakantieseizoen’ had gedraaid, met Black Friday en Kerstmis als hoogtepunten. Dat vertaalt zich in recordresultaten.

Omzet

De kwartaalomzet van Amazon ligt twee keer zo hoog als drie jaar geleden, maar de omzetgroei vertraagt. In het vierde kwartaal van 2018 lag die met 19,7 procent het laagste sinds 2015.

De Amerikaanse webgigant boekte in het vierde kwartaal een omzet van 72,4 miljard dollar (63 miljard euro), een stijging met 20 procent ten opzichte van een jaar eerder. De nettowinst bedroeg 3 miljard dollar, tegenover 1,9 miljard dollar in dezelfde periode in 2017. Het is de eerste keer dat de kwartaalwinst van de internetreus boven 3 miljard uitkomt.

De kwartaalomzet ligt twee keer zo hoog als drie jaar geleden, maar de omzetgroei vertraagt. In het vierde kwartaal lag die met 19,7 procent het laagste sinds 2015.

Cloud

Bezos focust de jongste tijd, in tegenstelling tot de voorbije jaren, meer op het opdrijven van de winstmarge dan op de omzet. Dat doet hij met de cloudpoot Amazon Web Services (AWS), de marktplaats en de reclamedivisie. Dat zijn diensten met hogere marges, maar lagere verkopen.

232,9
Jaaromzet
Amazon boekte over heel 2018 een omzet van 232,9 miljard dollar, bijna een derde meer dan een jaar eerder.

De cloudpoot Amazon Web Services (AWS) zette niet enkel een omzetgroei van 47 procent neer, het is ook de rendabelste divisie van de hele Amazon-groep. De bedrijfsmarge, de verhouding tussen de bedrijfswinst en de omzet, ervan komt op 28 procent. Daarmee doet ze het veel beter dan de hele groep. Die doet het met een bedrijfsmarge van 5,3 procent wel veel beter dan een jaar eerder (2,3%). 

Over heel 2018 boekte Amazon een omzet van 232,9 miljard dollar, een toename met 31 procent. De nettowinst kwam uit op 10,1 miljard dollar.

Donkere wolken

Tot daar het goede nieuws. De omzetprognose voor het huidige kwartaal, 56 à 60 miljard dollar, valt flink tegen. Analisten hadden 61 miljard dollar omzet verwacht. En de kosten zullen in 2019 stijgen door de bouw van nieuwe magazijnen en andere infrastructuur, waarschuwt het bedrijf. 

India legt Amazon aan banden

Amazon heeft duizenden producten uit zijn digitale schappen in India gehaald. De stap volgt op de invoering van nieuwe wetten voor onlineretailers die er sinds vrijdag gelden. De regering van president Narendra Modi reageerde met strengere regelgeving op klachten van Indiase winkeliers, die klagen over oneerlijke concurrentie door webwinkelreuzen.

Het is webwinkels voortaan verboden in India artikelen te verkopen van bedrijven waarin ze zelf een belang hebben. Ook is het e-commercebedrijven niet langer toegestaan deals te sluiten om partijen exclusief via hun platforms te laten verkopen. Dergelijke constructies zijn juist belangrijk voor het bedrijfsmodel van bedrijven als Amazon.

Bovendien moet de internetreus in India heel wat producten uit zijn virtuele rekken halen om te voldoen aan de nieuwe regels die de overheid oplegt (zie inzet). Dat zal de omzet in het grote land onder druk zetten. Bezos zet zwaar in op India. Hij ziet het land als een van de belangrijkste pijlers van de internationalisering van zijn bedrijf.

Wal-Mart

Amazon vecht op de Indiase markt een verbeten concurrentiestrijd uit met lokale spelers en de retailreus Wal-Mart, die er de 'Indiase Amazon' Flipkart opkocht - tot grote tevredenheid van de familie Boël (Sofina). 

Die waarschuwingen duwden het aandeel donderdagavond ruim 5 procent lager in de nabeurshandel op Wall Street. 

Bezos komt de laatste tijd in het nieuws door de scheiding met zijn vrouw MacKenzie, na een huwelijk van 25 jaar. Zij zou recht hebben op de helft van zijn vermogen van naar schatting ruim 137 miljard dollar. Op de beurs zorgde het nieuws over de scheiding van Bezos voor enige onrust, maar daarover rept het bedrijf met geen woord.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud