'Xerox overweegt bod op HP'

Xerox worstelt al jaren met de opmars van het papierloos kantoor ©Bloomberg News

De kopieertoestellenfabrikant lijkt voor de vlucht vooruit te kiezen met een gewaagd bod van minstens 30 miljard op een ander en zes keer groter felgeplaagd bedrijf.

Bedrijfsnamen die een zelfstandig naamwoord geworden zijn, ze zijn schaars. Amerikanen nemen een 'xerox' als ze iets kopiëren, net zoals hier een balpen een 'bic' geworden is en - toch voor de iets oudere wereldburgers - een 'kodak' een fototoestel is. 

De status illustreert het glorierijk verleden van Xerox , het heden van de Amerikaanse printer- en kopieertoestellenfabrikant is een stuk minder vrolijk. Xerox worstelt al jaren met de vraag hoe het bedrijf een antwoord kan formuleren op de opmars van e-mail en het - toch op papier - papierloos kantoor. Voorlopig zonder veel resultaat, een poging om zichzelf uit te huwelijken aan de Japanse rivaal Fujifilm mislukte anderhalf jaar geleden. 

Volgens The Wall Street Journal kiest Xerox nu voor de vlucht vooruit. De Amerikaanse zakenkrant schrijft dat de raad van bestuur overweegt HP over te nemen en zo twee iconische namen die hun beste tijd gehad hebben onder één dak te verenigen. HP produceert vooral kleinere printers voor de consumenten- en KMO-markt, Xerox verdient zijn geld met de verkoop en onderhoud van volumeprinters voor de professionele markt. 

Of er effectief een bod komt, is nog niet zeker. Want gedurfd zou zo'n deal alleszins zijn. Ook al kampt HP net als Xerox al jaren met krimpende verkopen en seriële herstructureringen, toch is de groep nog een paar maatjes groter. De jaaromzet van HP is met 58 miljard dollar bijna zes keer groter dan Xerox.

De beurswaarde is met 27 miljard dollar drie keer groter. Xerox zou om aandeelhouders over de streep te trekken bovendien een premie moeten bieden. Minstens 30 miljard dollar dus. 

Toch zou financiering geen probleem vormen. In een uitvloeisel van het mislukt huwelijk ontvangt Xerox binnenkort een cheque van 2,3 miljard dollar van Fujifilm om een aantal joint ventures stop te zetten. En met dank aan het goedkopegeldbeleid van centraal bankiers lijken schulden geen probleem te vormen: volgens de WSJ heeft Xerox al toezegging van een bank dat de nodige kredieten beschikbaar zijn indien nodig. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud