Advertentie

Xiaomi werkt aan kapitaalronde van miljard dollar

De 'Chinese Steve Jobs', Lei Jun. ©REUTERS

De Chinese smartphonefabrikant Xiaomi werkt aan een kapitaalronde die meer dan een miljard dollar in het laatje moet brengen. Die zou het 'Chinese Apple' op zo'n 45 miljard dollar waarderen, meldt Reuters.

Smartphonemaker Xiaomi is stormenderhand de wereld van de mobieltjes aan het veroveren. Nog geen drie jaar nadat het Chinese bedrijf zijn eerste mobieltje verkocht, heeft het 6 procent van de wereldmarkt voor smartphones bezet. Het voorbije kwartaal steeg de verkoop met 211 procent. Daarmee is Xiaomi, Mandarijns voor rijstkorreltje, de derde grootste mobieltjesmaker ter wereld, na het Zuid-Koreaanse Samsung en Apple. Een krachttoer omdat Xiaomi zijn mobieltjes alleen nog maar in Azië aan de man brengt.

Xiaomi is groot aan het worden met mobieltjes, maar de ambities liggen verder. Het bedrijf ziet de smartphone naar eigen zeggen vooral als een distributieplatform voor software en diensten. Onder die filosofie kunnen de toestellen zelf goedkoop worden gehouden, een belangrijke factor in waarom de verkoop zo goed loopt.

Al zijn de jongste smartphones van het bedrijf mee dan plastic hebbedingetjes van lage kwaliteit. ‘Deze smartphone bevat zoveel roestvrij staal dat hij eigenlijk keukenmes zou moeten heten’, grapte CEO Lei Jun bij de lancering van het nieuwe model Mi4.

Voor die strategie is wel geld nodig. En dat komt volgens Reuters vlot binnen. Het bedrijf zou werken aan een kapitaalronde van ruim een miljard dollar. Die zou het bedrijf aan zo'n 45 miljard dollar waarderen. Het is nog een eind weg van groot voorbeeld Apple - met met een market cap van 655 miljard dollar het meest waardevolle bedrijf op aarde. Maar het is toch niet slecht voor een piepjong bedrijf.

Volgens The Wall Street Journal wordt de ronde geleid door All-Stars Investments. Onder andere het Russische techfonds DST Global en het Chinese Yunfeng Capital, een fonds van Alibaba-oprichter Jack Ma, zouden deelnemen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud