YouTubers sluiten zich aan bij IG Metall

De Duitse vakbond IG Metall heeft het op YouTube's moederbedrijf Google gemunt. ©REUTERS

De YouTubers Union, een beweging die de rechten van YouTubers en vloggers verdedigt, gaat in zee met de grootste vakbond van Europa.

Een groep YouTubers en vloggers die zich benadeeld voelt door het videokanaal YouTube, krijgt steun uit onverwachte hoek. Hun 'YouTubers Union' - een officieuze belangenbehartiger van mensen die geld verdienen met hun eigen YouTube-kanaal - sluit zich aan bij IG Metall. Dat is met bijna 3 miljoen leden de grootste vakbond van Duitsland en bij uitbreiding Europa.

In de campagne FairTube eist het vakbondsfront meer transparantie van YouTube's moederbedrijf Google tegenover vloggers en YouTubers. 'De echte mensen die verantwoordelijk zijn voor het succes van YouTube worden gecensureerd of verdwijnen om onduidelijke reden van het platform. Geld verdienen aan YouTube is niet langer mogelijk', zegt woordvoerder Jörg Sprave in een campagnevideo.

De videoboodschap van Jörg Sprave aan het adres van Google.

Sprave legt in het filmpje uit dat YouTube twee jaar geleden 'een droom in een nachtmerrie veranderde' toen het zijn advertentie- en auteursrechtenbeleid erg verstrengde. Dat gebeurde na een schandaal waarbij grote bedrijven zich terugtrokken omdat hun advertenties te zien waren naast filmpjes van haatpredikers of terreursympathisanten.

Sindsdien springt YouTube een pak voorzichtiger om met advertenties en worden video's of reclameboodschappen systematisch zonder uitleg in de ban geslagen. De vloggemeenschap voelt zich daar het grootste slachtoffer van en eist uitleg van Google.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud