Zuckerberg & co investeren in Belgisch techbedrijf

De drie oprichters van Collibra, met CEO Felix Van de Maele helemaal links

De legendarische investeringsmaatschappij Iconiq (oprichters Facebook en Twitter) neemt het voortouw in een nieuwe kapitaalronde van 40 miljoen euro bij het Brusselse techbedrijf Collibra.

Dat schrijft Sky News en wordt door bronnen bevestigd aan De Tijd. Collibra ontwikkelt software die bedrijven helpt big data te stroomlijnen, verwerken en beveiligen. Het Brusselse bedrijf - opgericht in 2008 - haalde begin dit jaar al 47 miljoen euro op, en zou nu nog eens even veel bijtanken. De investeerders waarderen Collibra daarbij op 325 miljoen euro. De nieuwe kapitaalronde zou binnenkort al beklonken worden.

Collibra heeft Belgische roots (opgericht door VUB-alumni) en telt hier 70 personeelsleden, maar het kloppend hart van het bedrijf zit in Silicon Valley. En dat is ook te merken in het aandeelhouderschap.

Iconiq Capital neemt, net als in januari van dit jaar, de lead in de kapitaalronde. Het investeringsfonds - en vooral de oprichter Divesh Makan - is een grote naam in de techwereld rond San Francisco. Onder anderen Mark Zuckerberg (Facebook), Jack Dorsey (Twitter) en Reid Hoffman (co-oprichter LinkedIn) behoren tot zijn kring van intimi. Iconiq Capital beheert zelfs (een deel van) het fortuin van die miljardairs.

Unicorns

Iconiq Capital heeft een neus voor unicorns, start-ups die uitgroeien tot een bedrijf met een waarde van meer dan 1 miljard dollar. Het investeringsfonds heeft er al meer dan tien in portefeuille, waaronder Uber en Flipkart, hoewel het nog maar een vijftal jaar geleden werd opgericht.

Wie deze keer nog betrokken is bij de kapitaalronde, is niet duidelijk. Andere aandeelhouders van Collibra zijn onder andere Dawn Capital en Index Ventures, eveneens twee zwaargewichten in Silicon Valley. Index Ventures investeerde onlangs nog in het piepjonge Silverfin, een softwarebedrijf uit Gent. 

Privacyregels

Collibra maakte eerst naam in de financiële wereld. Na de financiële crisis werden banken verplicht hun liquiditeit en solvabiliteit constant te monitoren. Dat doen grote jongens op Wall Street sindsdien met Belgische software. 'Vijf van de tien grootste klanten werken met ons', zei CEO en co-oprichter Felix Van de Maele twee jaar geleden al. 

De banken blijven belangrijke klanten, maar intussen zijn 'het internet der dingen' en de nieuwe Europese privacyregels de grote drivers geworden. Collibra werkt onder andere voor luchtvaart-, farma- en techbedrijven, retailers en universiteiten.

De rol van Collibra in de wereld van big data legt Van de Maele als volgt uit: 'Vaak zien we dat de processen om data te verzamelen ad hoc en manueel zijn. Die processen moeten beschreven, gestroomlijnd en geautomatiseerd worden, zeker in grote bedrijven. Het kan bijvoorbeeld niet dat eenieder die de data behandelt, daar zijn eigen ding mee doet. Onze applicatie giet het databeheer in een proces, zoals SAP deed met het ERP-proces (entreprise resource planning) en Salesforce met het verkoopproces.'

Midden oktober telde het bedrijf wereldwijd 240 medewerkers, van wie 70 in Brussel. Het bedrijf kondigde toen wel aan op zoek te zijn naar 120 nieuwe medewerkers, van wie minstens een derde in Brussel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud