Zuckerberg verdedigt zich na interne rebellie over Trump

©AFP

Facebookbaas Mark Zuckerberg heeft zich in een videomeeting verdedigd tegenover zijn personeel, omdat hij een omstreden bericht van de Amerikaanse president Donald Trump niet veroordeelde. 'De beslissing was moeilijk maar correct.'

In het bewuste bericht reageerde Trump op de rellen in de Verenigde Staten na de dood van George Floyd in Minneapolis. 'When the looting starts, the shooting starts', schreef het staatshoofd in een tweet, die ook op zijn Facebookpagina verscheen. Hij parafraseerde daar met het zinnetje 'When the looting starts, the shooting starts' een politiechef uit Miami bij raciaal geweld in 1967.

Twitter greep vorige vrijdag in, en plaatste op de plek van de tweet een melding dat de tekst in overtreding is met de Twitterregels over het verheerlijken van geweld. Enkel door erop te klikken wordt de tekst zichtbaar.

Op Facebook werd het bericht zonder commentaar gepubliceerd, wat de voorbije dagen leidde tot een interne rebellie. 'Mark zit fout, en ik zal proberen hem op de luidst mogelijke manier van gedacht te doen veranderen', zei Facebook-dissident Ryan Freitas dinsdag. Honderden werknemers hielden maandag al een virtuele 'walk-out' - Facebook-werknemers werken nog heel 2020 van thuis uit - uit protest tegen het beleid van hun topman. 

Zuckberg lijkt evenwel niet van plan van mening te veranderen. Zuckerberg erkende tijdens een videomeeting - die anderhalf uur duurde - dat hij meer transparantie had moeten bieden, noemde de uitspraken van Trump 'deeply offensive' maar bleef achter zijn beslissing staan om het bericht zichtbaar te laten op Facebook. Die beslissing noemde hij 'moeilijk maar correct'. Hij zei zijn persoonlijke principes aan te kant te hebben gezet ten gunste van het beleid en principes van het platform.

'Mark had een open disucussie met zijn werknemers vandaag, zoals dat de voorbije jaren regelmatig is gebeurd. Hij is dankbaar voor de feedback', was de reactie van een woordvoerder achteraf. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud